Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Robert Kennedyn surmasta tuomittu voi päästä vapauteen – yli 50 vuotta vankilassa istuneen miehen kohtalo kuvernöörin käsissä

Yhdysvaltalaissenaattori Robert F. Kennedyn salamurhasta tuomittu voi päästä vapaaksi. Kalifornialainen ehdonalaislautakunta suositteli perjantaina, että Kennedyn 1960-luvulla tapahtuneesta surmasta tuomittu Sirhan Sirhan päästettäisiin ehdonalaiseen vapauteen.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja yhdysvaltalaislehti New York Times . Medioiden mukaan tämä ei vielä tarkoita sitä, että 77-vuotias Sirhan pääsisi varmuudella vapaaksi, vaan asia siirtyy lopulta Kalifornian kuvernöörin päätettäväksi.

Miehen kohtalo on siis demokraattikuvernööri Gavin Newsomin käsissä. Hänen edustajansa ei New York Timesin mukaan suostunut kertomaan hyväksyisikö kuvernööri lautakunnan suosituksen, mutta aikoisi joka tapauksessa käsitellä sen.

Newsom itse on vaarassa joutua vaihtoon. Hänen omasta jatkostaan päätetään syyskuun puolivälin tienoilla. Osavaltion asukkaat äänestävät tuolloin, jatkaako Newsom tehtävässään.

Newsomin mahdollinen vaihto on seurausta republikaanien kampanjasta päästä eroon demokraattikuvernööristä. New York Timesin mukaan republikaanien alkujaan heikosti alkaneet pyrkimykset saivat lopulta vauhtia muun muassa närkästystä aiheuttaneista kuvista, joissa Newsom esiintyi ravintolassa ilman kasvomaskia koronapandemian keskellä.

Vankilassa istuvalle Sirhanille mahdollisesti ratkaiseva ehdonalaiskuuleminen oli järjestyksessään jo 16:s. Hän on ollut telkien takana yli 50 vuoden ajan.

Robert F. Kennedy murhattiin kesken vaalikampanjaansa, kun hän oli pyrkimässä demokraattien presidenttiehdokkaaksi vuonna 1968.

Senaattori oli Dallasissa vuonna 1963 salamurhatun presidentti John F. Kennedyn nuorempi veli. Nuoremman Kennedyn surma tapahtui vain noin kaksi kuukautta sen jälkeen, kun tunnettu ihmisoikeusaktivisti Martin Luther King oli kuollut niin ikään salamurhaajan luotiin.