Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Suomen avi: Nykyiset koronarajoitukset pysyvät voimassa Uudellamaalla

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) mukaan aiemmat koronarajoitukset pysyvät voimassa Uudellamaalla ja muulla aluehallintoviraston toimialueella. Avin mukaan terveysturvallisten tapahtumien järjestämistä helpotetaan heti, kun se on mahdollista.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viime viikolla julkaisemaan ohjauskirjeen tavoitteet huomioidaan avin mukaan lain ja epidemiatilanteen mahdollisuuksien mukaan. Ohjauskirjeessä kehotettiin lieventämään kokoontumisrajoituksia pienen riskin yleisötapahtumissa epidemian kiihtymis- ja leviämisalueilla. Tämä helpottaisi etenkin kulttuuritapahtumien järjestämistä.

Aluehallintoylilääkäri Laura Nikusen mukaan Etelä-Suomen aluehallintovirastossa toivotaan, että rajoituspäätöksiä voitaisiin viedä siihen suuntaan, mitä STM:n ohjauskirjeessä suositellaan.

– Rokotekattavuuden kasvu todennäköisesti vaikuttaa epidemiatilanteeseen myönteisesti ja odotamme, että pääsemme lieventämään rajoituksia sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksenkin tavoitteiden mukaisesti, kertoo ylijohtaja Merja Ekqvist avin tiedotteessa.

Tässä vaiheessa uusia päätöksiä ei kuitenkaan katsottu ajankohtaiseksi.

– Se ei tietenkään tarkoita, että olisimme eri linjalla ministeriön kanssa. Totta kai ministeriön tahtotila on, että epidemiologista tilannetta arvioidaan ja päätökset tehdään sen perusteella. Tämä on kuitenkin sen hybridistrategian henki ja tarkoitus, Nikunen kertoo.

Myös Länsi- ja Sisä-Suomen avi päätti tänään leviämisvaiheessa olevan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kokoontumisrajoitusten jatkumisesta, mutta vaatimus turvaväleistä poistuu Pirkanmaalla sunnuntaina.

Lounais-Suomen avi päätti tänään kumota kokoontumisrajoitukset ja lähikontaktien välttämisvelvoitteet kokonaan Varsinais-Suomen ja Satakunnan sairaanhoitopiireistä, vaikka molemmat alueet ovat vielä leviämisvaiheessa. Rajoitusten kumoaminen tulee voimaan välittömästi.

Avi lupaa pyrkiä lieventämään rajoituksia

Aluehallintovirasto lupaa pyrkiä siihen, että terveysturvallisia tapahtumia pystytään mahdollisimman pian järjestämään.

– Heti kun epidemiatilanne antaa myöten, ainakin kiihtymisvaiheen alueilla harkitaan STM:n ohjausta mukaillen sisätilojen yleisötilaisuuksissa turvavälivelvoitteen sijaan suhteellista enimmäishenkilömäärää, esimerkiksi 50 tai 75 prosenttia istumapaikkojen tai tilaan otettavien henkilöiden määrästä, ja velvoitetta ennalta määrätystä istumapaikasta, Nikunen kertoo tiedotteen mukaan.

– Tilaisuuksia, joissa näitä ei ole mahdollista toteuttaa, koskisivat jatkossakin tiukemmat rajoitukset, hän jatkaa.

Nykyiset rajoitukset ovat voimassa 12. syyskuuta asti. Nikunen arvioi, että uusia päätöksiä alueellisista rajoituksista tehtäisiin viimeistään syyskuun alussa, mutta tilannetta seurataan ja arvioidaan uudestaan tarvittaessa aikaisemminkin.

Avin mukaan tavoite on päästä keventämään rajoituksia hallitusti ja myös kumota päätökset heti, kun ne eivät ole enää välttämättömiä.

Alueellisten koronakoordinaatioryhmien tämänviikkoisten arvioiden perusteella voimassa olevat alueen rajoituspäätökset ovat yhä välttämättömiä, katsoo aluehallintovirasto.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tartunnanjäljitys on edelleen ruuhkautunut, tartuntaketjuista suurta osaa ei pystytä jäljittämään ja terveydenhuolto on kuormittunut, todetaan tiedotteessa.

Kulttuuriministeri patistaa avaamaan tapahtumia

Kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kiirehti kommentoimaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston koronarajoitusratkaisua Twitterissä. Kurvisen mukaan lainsäädäntöä on muutettava, jotta tapahtumien avaaminen mahdollistuu.

– Kulttuurialan tilanne on kohtuuton ja epäreilu. Suomea on voitava avata. Esitän, että hallitus tekee tarvittavat lakimuutokset, joilla tapahtumien avaaminen mahdollistuu.

Kurvinen huomauttaa tviitissään myös, että aluehallintovirasto on itsenäinen viranomainen.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä avin päätöstä ja tiedotetta kommentoitiin niukkasanaisesti.

– Avi toimii harkintaa käyttäessään sen viranomaisroolin, lainsäädännön ja myös ohjauksen mukaisesti. Myönteistä on, että se kertoo helpottavansa terveysturvallisten tapahtumien järjestämistä heti kun se on tautilanteen kannalta mahdollista, arvioi STM:n osastopäällikkö Satu Koskela STT:lle sähköpostitse.

Koskela ei halunnut kommentoida asiaa puhelimitse. Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (sd.) ilmoitti avustajansa välityksellä, että ei aio kommentoida asiaa STT:lle.

Ministeriö helpottaisi pienen riskin yleisötapahtumia

STM:n viime viikon torstaina julkaiseman ohjauskirjeen mukaan pienen riskin yleisötapahtumissa ei kiihtymis- ja leviämisalueillakaan edellytetä kahden metrin turvaväliä eikä yleisöä tarvitse lohkoa osiin.

Pieniriskisiksi yleisötapahtumiksi luokitellaan ohjauskirjeen mukaan sellaiset kokoontumiset, joissa noudatetaan yleisiä hygieniaohjeita, asiakkaille on osoitettu oma paikka, johon heidät ohjataan, ja tapahtumassa on käytössä vain 75 prosenttia tilan hyväksyttävästä enimmäismäärästä. Lisäksi tapahtumassa pääsääntöisesti istutaan tai seisotaan paikallaan ja osallistujat ohjeistetaan välttämään voimakasta äänenkäyttöä.

Etelä-Suomen avi ilmoitti tuolloin tuoreeltaan, että se ei tule muuttamaan asettamiaan kokoontumisrajoituksia ainakaan heti viime viikonlopuksi. Avi oli viikkoa aiemmin tiukentanut yleisötapahtumia koskevia rajoituksia pääkaupunkiseudulla.

Aluehallintovirasto ohjeisti muun muassa, että sisällä järjestettävissä yleisötapahtumissa, joissa on yli 25 osallistujaa, katsomo täytyy lohkoa erillisiin 25 hengen osiin.

Ministeriön ohjauskirje ei ole juridisesti sitova. Tartuntatautilain mukaan yleisen tason ohjeistus ja neuvonta kuuluu kuitenkin STM:lle.

Julkisoikeuden dosentti Muukkonen patistaa muuttamaan lakia

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston (Avi) näkemyserot epidemiatilanteessa tarvittavista rajoituksista vaikuttavat maallikon silmiin hämmentävältä kissanhännänvedolta. Ministeriö ohjeistaa, mutta avi ilmoittaa noudattavansa ohjeita mahdollisuuksien mukaan.

Lapin yliopiston julkisoikeuden dosentti ja Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori Matti Muukkonen on eri yhteyksissä ottanut kantaa rajoituksiin. Muukkosen mukaan toimivaltakysymys on lainsäädännön valossa selvä: aluehallintovirasto on koronaepidemiaan liittyvissä rajoituksissa toimivaltainen viranomainen, jonka ei ole pakko noudattaa ministeriön ohjeistusta. Avin tulee kuulla asiantuntijatahoina sairaanhoitopiirejä, sairaanhoidon erityisvastuualueita sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta THL:ää.

– Tämä nyt menee jälkiviisauden puolelle, mutta niinhän me (Muukkonen ja eräät muut oikeusoppineet) sanottiin jo muutama viikko sitten, että asioita ei voi hoitaa epäsuoralla ohjausvirityksellä. (Tartuntatauti)laissa ei ole säädetty, että STM olisi asiantuntijaviranomainen, valtioneuvostosta puhumattakaan, sanoo Muukkonen.

Muukkosen mukaan koronarajoituksiin on liittynyt runsaasti eri eturyhmien poliittisluonteista painostusta, joka on vaikuttanut STM:n ja laajemminkin hallituksen toimintaan asiassa. Lisäksi kesän aikana levinnyt epidemian neljäs aalto pääsi ehkä yllättämään hallituksen, hän arvelee.

– Jos hallitus ei ole tyytyväinen itse säädättämäänsä lakiin, niin oikea toimi on valmistella ja antaa hallituksen esitys eduskunnalle, joka sitten säätää harkintansa mukaan lait uusiksi, suosittelee Muukkonen.