Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konstaapeli ja ohikulkijat auttoivat uppoavasta autosta ulos kuusi ihmistä ja koiran Helsingin Kauppatorilla – "Tilanne oli epätodellisen näköinen"

Kun henkilöauto ajautui torstaina iltapäivällä Helsingin Kauppatorilla sijaitsevaan satama-altaaseen, paikalle sattunut partiointitehtävissä ollut poliisi hyppäsi veteen auttamaan autossa ollutta kuusihenkistä perhettä.

– Ajoimme partiokaverin kanssa Kaivopuistosta kohti Kauppahallia kun minusta näytti siltä, että valkoinen auto humpsahti veteen, kertoo vanhempi konstaapeli Teemu Heikkilä STT:lle.

Tapahtumapaikan vieressä sattui olemaan merivartioston alus, joten hetken partio mietti, voisiko kyseessä olla jokin harjoitus.

– Tilanne oli niin epätodellisen näköinen, Heikkilä toteaa.

Partio siirtyi lähemmäs satama-allasta ja pian oli selvää, että tilanteessa oli tosi kyseessä. Vedessä olevan auton ikkunoista kömpi ulos aikuisia ja pieniä lapsia.

Heikkilä päätti itse lähteä pelastamaan perhettä vedestä. Partiokollega jäi hoitamaan radioliikennettä.

– En tiennyt, kuinka hyvin kollega osaa uida ja koska itselläni on uimataustaa, ei vesi ole mikään ongelma. Siellä kyllä pärjään, hän kertoo.

Vakavilta loukkaantumisilta säästyttiin

Kun auto oli painumassa pinnan alle, kaksi ohikulkenutta siviiliä oli jo ehtinyt veteen auttamaan. Perhe autettiin autosta ulos ikkunoiden kautta. Heikkilän arvion mukaan pieniä lapsia oli kaksi, teini-ikäisiä yksi ja aikuisia kolme.

– Katsottiin, että kaikki ovat ulkona autosta ja siinä veden varassa, että kukaan ei ainakaan tässä vaiheessa uppoa sinne. Katsottiin, että kaikille löytyy kädensijaa.

Yksi siviilipelastajista auttoi perheen pienen lapsen lähelle saapuneeseen kumiveneeseen ja toinen lähti uimaan toisen pienen lapsen kanssa rantaan. Loput vedessä olleet ihmiset sekä perheen mäyräkoira autettiin läheiselle lautalle.

Tilanteesta selvittiin ilman vakavia loukkaantumisia.

– Kenellekään ei tullut mitään vakavampia fyysisiä vammoja, mutta lapset olivat tietysti kovin järkyttyneitä.

Auttaneilla sivullisilla iso rooli

Tapahtumat keräsivät Heikkilän mukaan paljon ihmisiä ympärille katsomaan ja kuvaamaan tilannetta. Nopeassa tilanteessa auttaneita ohikulkijoita hän kiittelee.

– Siviileillä oli todella iso rooli, he toimivat todella hienosti. Iso hatunnosto heille, jotka auttoivat.

Helsingin poliisista kerrottiin STT:lle perjantaina, että auton veteen päätymisen syy ei ole vielä tiedossa.

Poliisi tutkii tapausta. Asiasta on kirjattu rikosilmoitus nimikkeellä törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen.