Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi asetus kieltää tiettyjen muovituotteiden saattamisen markkinoille – listalla muovisia ruokailuvälineitä ja vanupuikkoja

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetuksen tiettyjen muovituotteiden tuotekielloista ja merkintävaatimuksista, kertoo ympäristöministeriö. Asetus kieltää kaikkien oxo-hajoavaa muovia sisältävien tuotteiden ja joidenkin kertakäyttöisten muovituotteiden saattamisen markkinoille.

Oxo-hajoavan muovin sisältämät lisäaineet aiheuttavat muovin pilkkoutumisen mikrorakeiksi tai kemiallisen hajoamisen.

Kertakäyttöisistä muovituotteista tuotekieltoon asetetaan muun muassa muoviset lautaset, ruokailuvälineet, juomien sekoitustikut ja erilaiset paisutetusta polystyreenistä valmistetut elintarvikepakkaukset. Lisäksi muut kuin lääkelaitedirektiivin soveltamisalaan kuuluvat pillit ja vanupuikot sisältyvät uuteen asetukseen.

Varastot saa myydä loppuun

Asetuksen mukaan joitakin kertakäyttöisiä muovituotteita koskevat myös uudet merkintävaatimukset. Tuoteryhmille on annettu tarkat kuvamerkinnät ja tietotekstit, joista tuotteen sisältö ilmenee.

Merkintävaatimukset koskevat muun muassa kertakäyttöisiä kuukautistuotteita, juomamukeja, suodattimellisia tupakkatuotteita ja kosteuspyyhkeitä.

EU:n muovituotteiden ympäristövaikutuksia koskevan direktiivin tavoitteena on vähentää muoviroskan määrää ympäristössä, edistää kiertotaloutta ja yhtenäistää tuotesääntelyä EU:n sisämarkkinoilla.

Asetus tulee voimaan ensi viikon maanantaina, eli hieman myöhässä direktiivissä säädetystä aikataulusta. Direktiivin mukaan asetuksen piti tulla voimaan jo heinäkuun alussa. Asetus koskee vain maanantaista eteenpäin markkinoille saatuja tuotteita, eli kaupat voivat myydä olemassa olevan varastonsa loppuun.