Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suurten afgaanipakolaismäärien saapuminen Eurooppaan on monen mutkan takana

Länsimaat pyrkivät parhaillaan siirtämään ulkomaalaisille työskennelleitä, välittömässä vaarassa olevia afganistanilaisia pois maasta. Samaan aikaan Euroopassa, esimerkiksi vaaleihin valmistuvassa Saksassa, on noussut pelkoja valtavasta pakolaismäärästä, joka saavuttaisi vuoden 2015 mittasuhteet.

Uuden pakolaiskriisin toteutuminen vaikuttaa vähintäänkin epävarmalta, tai ainakin siihen kuluisi vielä pitkä aika, sillä Afganistanista pois pyrkivien matka on mutkia täynnä.

– Päästäkseen Euroopan rajoille näiden ihmisten pitäisi ylittää monia rajoja, joiden ylittäminen on nyt hankalampaa kuin muutama vuosi sitten, sanoo European Stability Intiative -ajatushautomon perustajan Gerald Knaus Euronewsille .

Toisaalta huolta Euroopassa on omiaan lisäämään se, että EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin mukaan luvattomat rajanylityksen EU:n alueelle ovat tänä vuonna selvästi lisääntyneet viime vuodesta. Tammi-heinäkuussa EU:n alueelle tulleista yli 80 000:ta maahanpyrkijästä kuitenkin vain 4 000 oli Frontexin mukaan afganistanilaisia, joista pääosa tuli niin kutsutun Länsi-Balkanin reitin kautta tulleita.

Miljoonia afgaaneja Pakistanissa ja Iranissa

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR: n mukaan Afganistanin pahentunut tilanne on ajanut tänä vuonna jo yli puoli miljoonaa ihmistä kodeistaan maan sisäisiksi pakolaisiksi. Heitä oli YK:n mukaan jo entuudestaan maassa lähes kolme miljoonaa.

Afganistanista ulos päässeiden matka ei ole useimpien osalta jatkunut tähänkään saakka naapurimaita pidemmälle. UNHCR:n pakolaisiksi rekisteröimistä noin 2,7 miljoonasta afganistanilaisesta ylivoimainen enemmistö oleili viime vuoden lopulla Pakistanissa ja Iranissa. Todellinen pakolaismäärä molemmissa maissa lienee jopa kaksinkertainen, sillä niiden alueilla on paljon rekisteröimättömiä afgaaneja.

Talebanin edettyä ja lopulta noustua valtaan ovat Afganistanin naapurimaat tiukentaneen rajojensa valvontaa entisestään. Esimerkiksi Pakistanin vastaisen rajan vilkkaimmalla raja-asemalla Torkhamissa tuhansien päivittäisten rajanylittäjien määrä on supistunut BBC:n mukaan viime päivinä muutamiin kymmeniin. Pakistanin puolella tulijoiden paperit syynätään tarkkaan, Afganistanin puolella rajaa valvovat jo talebanit.

Turkki rakensi muurin Iranin-rajalle estämään pakolaisten tuloa

Iranissa liki tuhannen kilometrin rajalle on jo pysytetty kaiken varalta telttaleirejä, mutta maan viranomaiset korostavat haluavansa palauttaa tulijat takaisin heti, kun tilanne paranee. Iranissa arvioidaan olevan entuudestaan jopa 3,5 miljoonaa Afganistanista tullutta.

Turkki ei ole Afganistanin rajanaapuri, mutta se on silti kiirehtinyt rakenteilla olleen muurin valmistumista Iranin vastaiselle rajalleen. Lähes valmis muuri nousee rajalle, joka on ollut suosittu reitti Eurooppaan pyrkiville afganistanilaisille.

Turkista Eurooppaan suuntaavien afganistanilaisten seuraava etappi olisi todennäköisesti Kreikka, missä maahanmuuttoministeri Notis Mitarakis ilmoitti jo alkuviikosta ykskantaan, ettei maa tule sallimaan afgaanipakolaisten tuloa sen kautta Eurooppaan.

Ministerin mukaan suuria tulijoiden määriä ei tällä hetkellä edes odoteta, mutta paljon riippuu hänen mukaansa Turkin toiminnasta, jos sinne alkaa tulla paljon maahanpyrkijöitä Afganistanista.