Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastakaa Lapset: Nälänhädän paheneminen uhkaa Afganistanissa – maassa kaksi miljoonaa ruoka-avusta riippuvaista lasta

Afganistanissa on kaksi miljoonaa ruoka-avusta riippuvaista lasta, joiden avustusta ääriliike Talebanin valtaannousu on keskeyttänyt, kertoi kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö keskiviikkona. Järjestö on erittäin huolestunut vakavan nälänhädän pahenemisesta maassa.

Järjestön mukaan Afganistanissa kärsittiin kuivuudesta johtuvasta ruokapulasta jo ennen viimeaikaista konfliktin yltymistä. YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman kesäkuisen raportin mukaan Afganistanissa noin kolmasosa väestöstä eli noin 14 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä.

– Tilanteen kehittyminen on ollut todella huolestuttavaa. Etenkin minkälainen tulevaisuus nuorella väestöllä on ja kuinka humanitääriset tarpeet pahenevat, kertoi Pelastakaa Lapset -järjestön Aasian-aluejohtaja Hassan Noor järjestön tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Pelastakaa Lapset keskeytti avustustoimintansa Afganistanissa sunnuntaina. Järjestö ilmoitti kuitenkin jatkavansa toimintaa maassa.

– Paljon siitä riippuu kuitenkin olosuhteista ja tilanteen kehittymisestä, Noor kertoi.

Pelastakaa Lapset toivoo, että kansainväliset neuvottelut Talebanin kanssa johtavat humanitääristä apua tarjoavien järjestöjen toiminnan jatkamiseen maassa.

Järjestön mukaan Afganistanissa on eniten maan sisäistä pakolaisuutta maailmassa, mikä lisää myös lasten haavoittuvaa asemaa.

Unicef aikoo pysyä Afganistanissa

Afganistanissa erityisesti kotinsa jättäneet naiset ja lapset tarvitsevat majoituksen, veden ja ruoan lisäksi saniteettitiloja, hygieniatarvikkeita ja suojelua, kertoi Unicefin johtava Afganistan-asiantuntija Herve De Lys YK:n tiedotustilaisuudessa.

Afganistanissa on lisäksi puutetta lääketarvikkeista. YK:n lastenjärjestö Unicef on pysynyt maassa avustustyössä yhteensä 65 vuotta eikä ole lähdössä nytkään, De Lys vakuutti.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Afganistanin-edustaja Caroline van Buren kertoi tiedotustilaisuudessa, että järjestöllä on tällä hetkellä maassa noin kaksisataa avustustyöntekijää, jotka tekevät yhteistyötä paikallisten apuvoimien kanssa.

Hän kuvaili ihmisten epätoivoa viittaamalla netin kautta maailmalle levinneeseen videomateriaaliin, jossa ihmisiä yrittää päästä jo liikkuvan lentokoneen kyytiin, mutta he putoavat maahan koneen noustessa ilmaan.

Van Buren muistutti, ettei kotinsa jättäneillä afganistanilaisilla ole hallussaan matkustusasiakirjoja, kuten passia ja viisumeita, joten he joutuvat pakenemaan maasta epätavanomaisia reittejä.

YK:n avustusjärjestöjen tavoitteena on, että Afganistanin naapurimaat pitäisivät rajansa avoimina ja että mahdollisimman monet kotinsa jättäneet afganistanilaiset pääsisivät pakenemaan naapurimaihin.