Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: HUS haluaa kiertää sote-lainsäädäntöä uudella yritysjärjestelyllä, jonka laillisuus on herättänyt epäilyjä – rahaa kanavoituu kumppanina toimivan Tradekan kautta vasemmistolle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) perustaa yhteisyrityksen Tradeka-Yhtiöt Oy:n kanssa, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan HUS hankkii jatkossa diagnostiikan laitteita uuden yhtiön nimiin ja vuokraa ne käyttöönsä. Leasingvuokrakorko on HUSille tarjolla olevaa lainarahoitusta huomattavasti kalliimpaa.

Laitehankintayhtiömallin valmistelusta vastanneella HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosella on järjestelylle neljä syytä: laitteiden kiertonopeuden lisääminen, HUSin pääomien vapauttaminen, kaluston vanhentuminen sekä Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-uudistus.

Iltalehti kirjoittaa, että järjestelyn perusteeksi HUSista kerrotaan halu kiertää Marinin hallituksen sote-uudistukseen kuuluvaa hankintojen valtionohjausta.

HUS arvioi järjestelyn poliittista hyväksyttävyyttä edesauttavan se, että yhtiökumppaniksi järjestelyyn tulee Tradeka. Tradeka on vasemmistojärjestöjen ja -säätiöiden hallitsema konserni, joka kanavoi voitoistaan rahaa SDP:n, vasemmistoliiton ja SKP:n sekä niitä lähellä olevien organisaatioiden toimintaan.

Iltalehden mukaan järjestelyn laillisuus on herättänyt epäilyksiä sairaanhoitopiirin sisällä, mutta HUSin hallitus ja valtuusto on siunannut yhtiöjärjestelyn. Kesällä päätetty yhtiöjärjestely on tarkoitus saattaa loppuun vielä tämän elokuun aikana.

Iltalehti avaa uutta mallia siltä osin, että järjestelyssä HUS siirtää 35 miljoonan euron edestä diagnostiikan laitteitaan Suomen Sairaalapalvelu Oy -nimiselle yhtiölle, josta Tradeka omistaa jatkossa 60 prosenttia ja HUS 40 prosenttia.

HUS maksaa oman 1,5 miljoonan euron osuutensa yhtiön osakepääomasta laitteillaan, ja loput 33,5 miljoonan arvoiset laitteet yhtiö ostaa HUSilta. Uusia laitteita tullaan hankkimaan siten, että ne tulevat yhtiön omistukseen, mutta HUS sitoutuu maksamaan niiden hankintahinnan sekä yhtiön kulut ja voiton laitevuokrina.

Iltalehden mukaan Tradekan on tarkoitus lainata yhtiölle jopa kymmeniä miljoonia euroja rahaa. Lainan koroksi on mallia valmisteltaessa arvioitu kaksi prosenttia vuodessa, kun samaan aikaan HUS saa lainarahaa markkinoilta jopa nollakorolla.