Fortumin liikevoitto laski selvästi – Uniperin tulos ei viime vuoden tasolla

Energiayhtiö Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto laski huhti-kesäkuussa 35 miljoonaan euroon viime vuoden huhti-kesäkuun 203 miljoonasta eurosta.

Toimitusjohtaja Markus Rauramon mukaan toisen neljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto laski muun muassa siksi, että saksalainen Uniper ei yltänyt yhtä vahvaan tulokseen kuin viime vuoden toisella vuosineljänneksellä.

Rauramon mukaan Fortum jatkaa strategiansa toteutusta optimoimalla liiketoimintaportfoliotaan ja irtautumalla hiilestä.

Fortum on viimeisen puolentoista vuoden aikana myynyt strategiansa mukaisesti toimintojaan 5,2 miljardilla eurolla, mikä on vahvistanut yhtiön tasetta.

Rauramon mukaan Fortumin velkaantuneisuusaste tulee laskemaan selvästi alle yhtiön tavoitteen, kun käynnissä olevat myynnit Baltiassa ja Ruotsissa on saatettu loppuun.

– Olen erittäin tyytyväinen, että myös luottoluokittajat ovat panneet merkille työmme tulokset. Sekä Standard & Poor’s että Fitch vahvistivat pitkäaikaisen luottoluokituksemme tason BBB, ja samalla nostivat näkymät vakaaksi aiemmasta negatiivisesta, Rauramo sanoo osavuosikatsaustiedotteessa.

Hiilivoimaloita pannaan kiinni

Rauramon mukaan Fortumilla on yhtiön taseen vahvistumisen myötä hyvät valmiudet edistää käynnissä olevaa energiamurrosta. Hänen mukaansa Fortumin strategia päästöjen vähentämiseksi eli dekarbonisaatio etenee hyvin.

Uniper sulkee hiilivoimaloitaan Saksassa ja Britanniassa, minkä lisäksi Fortum on myynyt yhden hiiltä käyttävän laitoksensa Venäjällä ja on muuttanut toisen Venäjällä sijaitsevan yksikkönsä käyttämään maakaasua hiilen sijasta.

– Alle vuodessa olemme voineet ilmoittaa sulkevamme lähes 40 prosenttia hiilivoimakapasiteetistamme nopeutetussa aikataulussa, Rauramo sanoo.

Fortum kiittelee EU-komission heinäkuussa julkistama ilmastopakettia, joka sisältää muun muassa EU:n päästökauppajärjestelmän tiukentamisen ja laajentamisen meriliikenteeseen sekä kunnianhimoiset tavoitteet uusiutuvan vedyn käytölle. Lisäksi hiilidioksidipäästöjen hinnoittelua laajennetaan koskemaan rakennuksia ja maantieliikennettä, mitä Fortum kertoo jo pitkään peräänkuuluttaneensa.

– Edellä mainitut ehdotukset tiukennuksista ovat haasteellisempia toteuttaa kuin suuriin tuotantolaitoksiin kohdistuvat toimenpiteet, mutta ne ovat välttämättömiä EU:n kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Niitä ei voida saavuttaa keskittymällä vain energiasektoriin, Rauramo painottaa.

Helsingin pörssissä Fortumin osavuosikatsaus otettiin vastaan happamasti. Aamukymmenen jälkeen vilkkaasti vaihdetun Fortumin osakekurssi oli 1,4 prosenttia miinuksella.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka