Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Presidentti Bidenin mukaan Afganistanin tilanne on edennyt ennakoitua nopeammin, Kabulin lentokenttä on taas toiminnassa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Presidentti Bidenin mukaan Afganistanin tilanne on edennyt ennakoitua nopeammin

Afganistanin tilanne on edennyt nopeammin kuin arvelimme ja Afganistanin hallitus romahti ilman taistelua, sanoi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puheessaan maanantaina.

Bidenin mukaan tilanne vain vahvistaa yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytymisen perusteita. Hänen mukaansa yhdysvaltalaisten ei tule taistella sodassa, jota afganistanilaiset eivät itse halua taistella.

Biden puhuu julkisuudessa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Taleban otti Afganistanin haltuunsa. Häntä on kritisoitu kärkkäästi siitä, että Kabulin vajotessa kaaokseen presidentti vietti viikonloppunsa lomaillen Camp Davidin maaseutuhuvilalla poissa julkisuudesta.

Kabulin lentokenttä on taas toiminnassa, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö

Kabulin lentokenttä on taas toiminnassa, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Aiemmin kaikki saapuvat ja lähtevät lennot keskeytettiin lähes viideksi tunniksi. Keskeytys koski sekä sotilas- että siviililentoja.

Syynä keskeytykselle olivat lentokentän kiitoradalle tunkeutuneet väkijoukot, joita Yhdysvaltain, Turkin ja muiden maiden sotilaat yrittivät poistaa alueelta.

Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentoasema on vajonnut kaaokseen väkijoukkojen yrittäessä ulos maasta pääkaupunkiin edenneen äärijärjestö Talebanin joukkojen alta. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain sotilasvoimien rahtikone päästi yli 600 afganistanilaista kyytiinsä

Yhdysvaltain ilmavoimien kone on evakuoinut noin 640 afganistanilaista Kabulista, uutisoi turvallisuuteen ja asevoimiin erikoistunut yhdysvaltalainen Defense One -media. Lehden mukaan kyse on suurimmista C-17-sotilasrahtikoneella kuljetetuista ihmismääristä.

Sunnuntaina koneen kyytiin pyrki satoja afganistanilaisia, joilla oli hyväksyntä evakuoitumista varten. Sen sijaan että ihmisiä olisi poistettu koneesta, miehistö päätti koneen lähtevän lentoon pakenevat ihmiset kyydissään.

Eilen uutisoitiin, että Kabulin kentällä ihmiset juoksivat kiitotiellä rullaavien yhdysvaltalaisten kuljetuskoneiden vieressä, osa roikkuen koneen rungossa siipien alla. Vahvistamattomien tietojen mukaan joitakin ihmisiä myös putosi lentoon lähteneiden koneiden kyydistä kuolemaansa.

Haitin maanjäristyksen kuolonuhreja jo yli 1 400

Karibialla sijaitsevan Haitin maanjäristyksen uhrimäärä on kasvanut yli 1 400:aan. Asiasta kertovat maan viranomaiset. Loukkaantuneita on nyt yli 6 900.

Haitiin on julistettu kuukauden kestävä hätätila.

Lauantaisen järistyksen voimakkuus oli 7,2, kertoivat Yhdysvaltain geologisia mittausasemia hallinnoivat viranomaiset. Järistyksen keskus sijaitsi noin 160 kilometrin päässä maan pääkaupungista Port-au-Princesta. (Lähde: AFP)

Pohjois-Turkin tulvissa kuollut jo 77 ihmistä

Turkin pohjoisrannikolle viime viikolla iskeneiden syöksytulvien uhriluku on kasvanut jo 77:ään, viranomaiset kertoivat maanantaina. Lisäksi ainakin 40 ihmistä on yhä kateissa.

Kuolonuhrien määrä on kasvanut viimeisten parin päivän aikana, kun pelastustyöntekijät ovat raivanneet tulvavesien jälkeensä jättämää tuhoa. Eniten uhreja on tullut Kastamonun maakunnassa Mustanmeren rannikolla.

Yli 30 kylää on yhä ilman sähköä tulvien jäljiltä.

Pohjoisrannikon tulvat sattuivat samoihin aikoihin kun maastopalot ovat piinanneet Turkin etelärannikkoa. Lauantaina kahdeksan ihmistä kuoli, kun maastopaloja sammuttamassa ollut lentokone syöksyi maahan. (Lähde: AFP)

Afganistanin urheilijat eivät pääse matkustamaan Tokion paralympialaisiin - ensimmäisen afganistanilaisen naisen oli määrä osallistua kisoihin

Afganistanin urheilijat eivät pääse osallistumaan Tokion kesäparalympialaisiin. Kansainvälinen paralympiakomitea vahvisti eilen, että äärijärjestö Talebanin vallattua Afganistanin kaksi urheilijaa ei kykene matkustamaan Japaniin.

Muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että taekwondossa kisaavan Zakia Khudadadin oli tarkoitus olla ensimmäinen afganistanilainen nainen, joka kilpailisi paralympialaisissa.

Paralympialaiset alkavat ensi viikolla.

Yhdysvaltalainen jalkapallolegenda päättää uransa

Yhdysvaltojen naisten maajoukkuelegenda Carli Lloyd, 39, päättää jalkapallouransa. Asiasta tiedotti Yhdysvaltojen jalkapalloliitto verkkosivuillaan maanantaina.

Lloyd on pelannut urallaan 312 maaottelua ja tehnyt niissä 128 maalia. Lloydia enemmän maaotteluita Yhdysvaltojen paidassa on pelannut ainoastaan Kristine Lilly, jolla on tilillään 354 maaottelua.

Urallaan olympiakultaa (2008 ja 2012), sekä MM-kultaa (2015 ja 2019) voittanut amerikkalaispelaaja saavutti hiljattain päättyneissä Tokion olympialaisissa pronssia Yhdysvaltojen joukkueessa.

Lloyd pelaa syksyn aikana vielä neljä maaottelua, minkä ohella Lloyd edustaa myös sarjatasolla seuraansa NJ/NY Gotham FC:tä pääsarjakauden loppuun saakka.