Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tesla-sähköautojen Autopilot-toiminto viranomaisten syyniin Yhdysvalloissa – ollut mukana yli 10 onnettomuudessa

Yhdysvalloissa tieliikenneturvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat käynnistäneet alustavan tutkinnan sähköautovalmistaja Teslan Autopilot-toiminnon turvallisuudesta.

Viranomaisten mukaan vuodesta 2018 lähtien toiminto on ollut osallisena 11 onnettomuudessa, joissa on kuollut yksi ihminen ja loukkaantunut 17.

Autopilot on pitkälle viety kuljettajan avustuslaitteisto, jonka toimintoihin kuuluvat muun muassa muun liikenteen huomioiva vakionopeudensäädin sekä automaattinen kaistanvaihto ja pysäköinti.

Arvostelijoiden mukaan toiminnolle annettu autopilotti-nimitys on harhaanjohtava ja voi antaa kuvan, että se tekisi autosta täysin itseohjautuvan, mitä se ei tee.

– Muistutamme kansaa siitä, että mikään tällä hetkellä kaupallisesti saatavissa oleva auto ei aja itseään, tieliikenneviranomaisen tiedottaja kommentoi.

Lisäksi järjestelmän katsotaan tekevän vaarallisia virheitä tietyissä tilanteissa. Tesla on tähdentänyt, että Autopilot-järjestelmä vaatii jatkuvaa ihmisen valvontaa. Pitkälle viedyn automatiikan pelätään kuitenkin johtavan kuljettajan huomion herpaantumiseen liikenteessä.

Tieliikenneviranomaisen mukaan useat eri Tesla-mallit ovat olleet mukana kolareissa, ja tietyissä onnettomuuksissa ne ovat törmänneet pelastustyöntekijöiden autoihin. Onnettomuuksista kolme tapahtui Kaliforniassa ja loput muun muassa Floridassa, Texasissa ja Massachusettsissa.

Tesla ei vastannut AFP:n kommenttipyyntöön. Yhtiön osakekurssi laski terävästi uutisen jälkeen.

Kesäkuussa Tesla joutui vetämään Kiinassa markkinoilta yli 285 000 autoa vakionopeudensäätimeen liittyvien ongelmien vuoksi.