Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norsunluurannikolla todettu ensimmäinen ebolatapaus liki 30 vuoteen

Länsi-Afrikan valtio Norsunluurannikko on todennut ensimmäisen ebolatapauksensa vuosikymmeniin 18-vuotiaalla naisella, joka oli saapunut maahan keskiviikkona naapurimaa Guinean puolelta.

Norsunluurannikon terveysministeri Pierre N'Gou Demba kertoi valtion RTI-televisiokanavalle, että kyseessä on eristetty, ulkomailta tullut yksittäistapaus. Potilas on tehohoidossa sairaalassa Abidjanin kaupungissa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan kyseessä on Norsunluurannikon ensimmäinen ebolatapaus sitten vuoden 1994.

Maan hallitus kertoo ottaneensa käyttöön hätäsuunnitelman, jonka osana viranomaiset jäljittävät ja tarkkailevat kaikkia, jotka olivat tekemisissä potilaan kanssa.

Guineassa koettiin aiemmin tänä vuonna tusinan ihmisen kuolemaan johtanut ebolaepidemia, joka kesti neljä kuukautta ja jonka WHO katsoi päättyneen kesäkuussa. WHO:n mukaan ei ole merkkejä siitä, että Norsunluurannikon tautitapaus liittyisi tähän epidemiaan.

– On äärimmäisen huolestuttavaa, että tautia on tavattu täällä Abidjanissa, yli neljän miljoonan asukkaan metropolissa, totesi WHO:n Afrikan aluejohtaja Matshidiso Moeti lausunnossa.

Abidjan on Norsunluurannikon suurin kaupunki ja kuuluu Afrikan mantereen kymmenen suurimman kaupungin joukkoon.

Norsunluurannikko säästyi 2010-luvun suurepidemialta

WHO kertoi auttavansa koordinoimaan maiden välistä taudin torjuntaa, jonka osana ebolarokotetta siirretään 5 000 annosta Guineasta Norsunluurannikolle.

Ebola on erittäin vaarallinen virustauti, joka aiheuttaa kovaa kuumetta ja vakavimmissa tapauksissa hallitsematonta verenvuotoa. Taudin tappavuusaste on vaihdellut eri epidemioissa 25 prosentista jopa 90 prosenttiin.

Tauti leviää potilaan ruumiinnesteiden välityksellä, ja erityisesti sairaita hoitavat ja samassa kotitaloudessa elävät ovat tartunnoille alttiita.

WHO:n mukaan viimeaikaiset edistysaskeleet taudin hoidossa ovat kuitenkin merkittävästi parantaneet hengissä selviämisen todennäköisyyttä tautiin sairastuneilla, kunhan potilas saadaan hoitoon tarpeeksi ajoissa.

Norsunluurannikko säästyi vuosien 2013–2016 suurelta Länsi-Afrikan ebolaepidemialta, joka runteli useita sen naapurimaista ja surmasi kaikkiaan yli 11 000 ihmistä, joista lähes kaikki Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa.