Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartunnan kotitestien myynti on lisääntynyt päivittäistavarakaupoissa, ja osasta testit ovat jopa loppuneet – kotitestin tulos ei vapauta karanteenista

Koronatartunnan kotitestien myynti päivittäistavarakaupoissa on lisääntynyt, ja osasta kaupoista ne ovat ainakin Helsingin alueella loppuneet. STT:n toimittaja etsi koronan kotitestiä keskiviikon ja torstain aikana kahdesta Prismasta, kahdesta Lidlistä ja kahdesta eri ketjun apteekista Helsingissä. Pikatestit olivat loppu näistä myymälöistä.

Lidlin viestinnästä myönnetään STT:lle, että tuote voi olla joistakin myymälöistä hetkellisesti loppu, mutta hyllyjä pyritään täyttämään nopeasti. Viime viikkojen kasvaneet koronatartuntamäärät ovat nostaneet kysyntää alueilla, joilla tartuntoja on enemmän.

Lidlin mukaan myynnissä on ollut nousua toukokuun loppupuolelta alkaen, kun ihmiset alkoivat viettää erilaisia perhe- ja kesäjuhlia päättäjäisistä lakkiaisiin. Lidlin asiakkaat ovat toivoneet ja odottaneet koronan kotitestejä myyntiin.

– Olemme iloisia, että olemme pystyneet vastaamaan tähän toiveeseen. Koronan kotitesti on ollut suhteellisen suosittu tuote, ja niitä on myyty tasaisesti kautta maan, Lidl kertoo.

Lidl sai myyntiin Bosonin antigeenitestin viiden kappaleen pakkauksia kymmeniätuhansia kappaleita toukokuun puolivälissä, ja tuote on ollut myynnissä kaikissa myymälöissä "Hangosta Sodankylään".

Saatavuustilanne on kauppojen mukaan hyvä

Vaikka STT:n havaintojen mukaan testi oli kahdesta Prismasta loppu, on saatavuustilanne S-ryhmän kaupoissa marketkaupan myyntipäällikön Juhani Haaran mukaan hyvä ja testejä riittää edelleen kattamaan kysyntää. Jonkin verran toiveita ja palautteita on asiakkailta Haaran mukaan tullut.

Hän kertoo, että testien menekki on kasvanut viimeisten viikkojen aikana selvästi. Viimeisen viikon aikana testejä on myyty S-ryhmässä noin 20 000 kappaletta.

Haara uskoo, että tämän hetken koronatilanne vaikuttaa testien menekkiin.

– Ihmiset haluavat kotitesteillä varmistaa, että ovatko he saaneet tartunnan, hän sanoo.

Prismojen lisäksi antigeenitestiä löytyy S-ryhmän mukaan S-Markettien, Salejen ja Alepojen hyllyiltä.

Lisääntynyt tietoisuus kotitesteistä saattanut vaikuttaa menekkiin

Keskon tavarakaupan ja vastuullisuuden johtaja Harri Hovi kertoo, että testin kysyntään on pystytty vastaamaan ja tavarantoimittajakumppaneillakin testiä on ollut hyvin saatavilla.

– Kesäkuun alusta lähtien on kotitestien myynnissä ollut jonkin verran kasvua. Suurimmat myynnit ovat tähän asti olleet elokuussa, Hovi kertoo.

Hovi arvelee, että testien kasvaneeseen myyntiin on vaikuttanut myös ihmisten lisääntynyt tietoisuus kotitesteistä.

– Yhden testin paketista on tullut hyvää palautetta erityisesti sen kätevyyden vuoksi, hän sanoo.

Bosonin antigeenipikatestiä on tarjolla kaikissa K-Citymarketeissa ja kauppakohtaisesti K-Supermarketeissa sekä K-Marketeissa.

Hovi painottaa, että niin maskien kuin kotitestienkin osalta on tehty tiivistä yhteistyötä terveydenhuollon viranomaisten kanssa.

Oireisen täytyy saada varmistus ammattilaisen tekemällä testillä

Kotitestit eivät tällä hetkellä korvaa terveydenhuollon tekemää koronatestiä, muistuttaa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylitarkastaja Hanna Valo.

Negatiivinen tulos ei vapauta karanteenista, ja positiivinenkin tulos vaatii terveydenhuollon tekemän varmistustestin sekä karanteenipäätöksen. Myös tartunnanjäljitykset perustuvat terveydenhuollon tekemään testiin.

Fimean rekisterissä on Valon mukaan kolmen eri valmistajan antigeenipikatestiä tarjolla, mutta eroja testeissä ei juuri ole. Näytekin otetaan kaikissa nenästä.

Testien luotettavuuteen Valo ei ota kantaa, sillä se perustuu valmistajien antamaan ilmoitukseen. Testeillä ei ole samanlaista myyntilupamenettelyä kuten esimerkiksi lääkkeillä. Valmistajan täytyy itse varmistaa tuotteiden täyttävän vaatimukset, minkä jälkeen puolueeton arviointilaitos arvioi vielä testin soveltuvuuden myös tavallisten ihmisten käyttöön.

Valmistajan ohjeita tulee Valon mukaan seurata ehdottoman tarkasti oikean tuloksen saamiseksi. Testit voivat antaa väärin käytettynä virheellisiä tuloksia.

Kotitestit voisivat olla Valon mukaan hyviä esimerkiksi silloin, jos julkisen terveydenhuollon ja yksityisten palveluntarjoajien testauskapasiteetti ei riittäisi tai ajat testituloksen saamiseksi venyisivät kohtuuttoman pitkälle. Tällä hetkellä testeihin kuitenkin pääsee nopeasti ja testituloskin tulee ajallaan.

– Kotitestillä voi ehkä oireettomana saada mielenrauhan, Valo sanoo.