Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taleban sai haltuunsa tärkeän kaupungin Kabulin eteläpuolella – Naton pääsihteeri lupaa diplomaattista tukea Afganistanin hallinnolle

Äärijärjestö Taleban on saanut haltuunsa Afganistanin pääkaupungin Kabulin eteläpuolella sijaitsevan Logarin maakunnan pääkaupungin. Kaupunki sijaitsee noin 50 kilometriä Kabulista etelään, ja sen haltuun saamisen on arvioitu avaavan Talebanille tien Kabuliin.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman parlamenttiedustaja Saeed Qaribullah Sadatin mukaan Taleban hallitsee nyt täysin Logarin maakunnan pääkaupunkia eikä kaupungissa käydä taisteluita. Sadatin mukaan suurin osa kaupungin viranomaisista on paennut Kabuliin.

Natolta diplomaattista tukea Afganistanin hallinnolle

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että Nato-maiden siviilidiplomaatit pysyvät läsnä Afganistanissa tukemassa maan hallintoa ja turvallisuusjoukkoja.

Stoltenberg lisää, että Naton henkilökunnan turvallisuus on tärkeää ja Nato aikoo seurata tilannetta.

Nato-maiden lähettiläät kokoontuivat tänään Brysselissä hätäkokoukseen Afganistanin heikkenevän tilanteen takia.

Äärijärjestö Taleban on saanut haltuunsa suuren osan Afganistanista, mukaan lukien maan toiseksi suurimman kaupungin Kandaharin.

Kandaharin valtaamisen jälkeen maan hallituksen hallussa on suurista kaupungeista tiettävästi enää vain pääkaupunki Kabul.

Britannian puolustusministeri: Yhdysvaltain vetäytyminen Afganistanista oli virhe

Britannian puolustusministerin Ben Wallacen mukaan Yhdysvaltain vetäytyminen Afganistanista oli virhe, jonka seurauksista joutuu kärsimään koko kansainvälinen yhteisö.

Wallacea huolestuttaa se, että Afganistanista tulee äärijärjestö Talebanin hallinnassa samanlainen tukikohta terroristijärjestö Al-Qaidalle kuin se oli ennen syyskuun 2001 terrori-iskuja ja niitä seurannutta Yhdysvaltain hyökkäystä Afganistaniin.

Wallace sanoi Sky Newsin haastattelussa uskovansa, että Talebanin paluu valtaan Afganistanissa johtaa myös Al-Qaidan paluuseen, mikä muodostaa turvallisuusriskin Britannialle.

Wallacen mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin johdolla Talebanin kanssa allekirjoittama Dohan sopimus ei jättänyt Britannialle muuta vaihtoehtoa kuin vetää myös joukkonsa pois Afganistanista.

– On virhe, että tässä toimittiin näin, ja kansainvälinen yhteisö joutuu todennäköisesti maksamaan hinnan tästä, Wallace sanoi.

Wallace kertoi perjantaina myös, että Britannia lähettää Afganistaniin 600 sotilasta auttamaan Britannian kansalaisten evakuoinnissa. Afganistanissa on noin 3 000 brittiä.

"Häpeällinen vetäytyminen"

Joukkojen vetäytyminen Afganistanista on herättänyt paljon kritiikkiä Britanniassa.

Konservatiivien parlamenttiedustaja Johnny Mercer, joka on itsekin palvellut Afganistanissa ja on toiminut Britannian veteraaniasioiden ministerinä, kutsui vetäytymistä häpeälliseksi.

– Tämä on nöyryyttävää Britannian asevoimille ja Afganistanissa kaatuneiden perheille, mutta ennen kaikkea tämä on tragedia Afganistanin kansalle, Mercer sanoi radiohaastattelussa.

– Me olemme valinneet tämän tappion, ja se on häpeällistä, hän jatkoi.

Britanniassa pääministeri kutsui koolle kriisikokouksen

Britannian pääministeri Boris Johnson on kutsunut perjantaiksi koolle kriisikokouksen, pääministerin kansliasta kerrotaan.

Kokoukseen on kutsuttu koolle hallituksen kriisiryhmä. Sen on tarkoitus keskustella Afganistanissa vallitsevasta tilanteesta, joka syntyi Yhdysvaltojen johtaman liittouman vetäytymisestä maasta, kertoo pääministerin virka-asunnon tiedottaja.

Saksa vähentää Kabulin suurlähetystönsä henkilökunnan minimiin

Saksa on vähentämässä henkilökuntansa määrää mahdollisimman pieneksi suurlähetystöstään Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa, kertoo Saksan ulkoministeri Heiko Maas.

Maasin mukaan Saksan suurlähetystöstä lähetetään henkilökuntaa pois lähipäivien aikana.

Maas lisää, että Saksa aikoo myös lähettää Kabuliin kriisiapujoukkoja turvatoimien parantamiseksi evakuoinnin aikana.

Taleban-taistelijat ovat parantaneet asemiaan Afganistanin pääkaupungin lähistössä perjantain aikana.

Norja ja Tanska sulkevat suurlähetystönsä Afganistanissa

Norja ja Tanska ovat sulkemassa suurlähetystönsä Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa, kertovat maiden ulkoministerit.

Norjan ulkoministeri Ine Eriksen Söreide kertoi lehdistötilaisuudessa perjantaina, että Norja sulkee lähetystönsä toistaiseksi ja evakuoi henkilökunnan pois maasta. Ministerin mukaan myös paikalliset työntekijät, joilla on lähiomaisia Norjassa, evakuoidaan maasta.

Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod kertoo, että myös Tanska evakuoi paikallisia työntekijöitä suurlähetystöstään.

Ruotsi rajoittaa suurlähetystönsä henkilöstön määrää Afganistanissa

Ruotsi on päättänyt rajoittaa henkilöstönsä määrää Kabulin suurlähetystössä Afganistanissa, kertoo Ruotsin ulkoministeriö.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kertoo, että suurlähetystön henkilöstön evakuointiin valmistaudutaan perusteellisesti. Hän lisää, että suurlähetystön henkilöstön turvallisuus on etusijalla.

Lisäksi ulkoministeriön erityinen kriisinhallintaryhmä aktivoidaan, Linde kertoo.