Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katri Kulmunin entiselle erityisavustajalle syytteet petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta viestintäkoulutusjupakassa

Entisen ministerin Katri Kulmunin (kesk.) erityisavustajana toiminutta Kari Jääskeläistä vastaan on nostettu syytteet petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteet liittyvät elinkeinoministerinä ja valtiovarainministerinä toimineen Kulmunin viestintävalmennukseen. Helsingin käräjäoikeudesta kerrotaan STT:lle, että syytteet ovat tulleet vireille oikeudessa tänään.

Syytteen mukaan Jääskeläinen on erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saanut valtiovarainministeriön (VM) maksamaan valmennuksesta perusteettomasti noin 13 700 euroa. Samalla menettelyllä hän on syyttäjän mukaan virkamiehenä rikkonut virkavelvollisuutensa.

Jääskeläinen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Syytteiden tarkempi sisältö ja poliisin esitutkintapöytäkirja tulevat julkiseksi, kun syytteet on luettu käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynnin ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Koulutusta yli 50 000 eurolla ministeriöiden laskuun

Kulmunin viestintäkoulutuksista nousi kohu viime vuoden kesäkuussa, kun Suomen Kuvalehti uutisoi, että Kulmunille on annettu viestintäkoulutusta valtion rahoilla miltei 50 000 eurolla. VM:n tiedoista selvisi myöhemmin, että laskujen mukaan summa oli itse asiassa suurempi, noin 56 000 euroa.

Viestintävalmennusta ja -konsultointia oli hankittu viestintätoimisto Tekiriltä vuosina 2019 ja 2020. Valmennuksen maksoivat VM sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Kohun seurauksena Kulmuni erosi valtiovarainministerin paikalta kesäkuussa 2020. Hän on kertonut maksaneensa viestintäkoulutusten hinnan ministeriöiden tileille.

Kulmuni tavoitteli vielä jatkokautta keskustan johdossa, mutta puolueväki valitsi puheenjohtajaksi Annika Saarikon.

Helsingin poliisi aloitti viestintäkoulutusjupakasta rikostutkinnan viime kesänä. Esitutkinnan alussa kerrottiin, että epäilty virkamies on osallistunut laajasti koulutushankintoihin. Esitutkinnassa Kulmunia ei epäilty rikoksesta.

Kulmuni: En ole ollut päättämässä tilauksista

Tämän vuoden keväällä oikeuskansleri Tuomas Pöysti pyysi Kulmunilta selvitystä viestintävalmennuksista. Oikeuskanslerille oli saapunut useita kanteluita, joissa arvosteltiin Kulmunia osallistumisesta Tekiriltä hankittuun ja ministeriöiden maksamaan valmennukseen.

Kanteluissa katsottiin viestintävalmennuksen ainakin osaksi liittyneen pikemmin puolueen puheenjohtajan kuin ministerin tehtävien hoitamiseen.

Kesäkuulle päivätyssä vastauksessaan oikeuskanslerille Kulmuni sanoo, ettei hän laatinut, hyväksynyt tai allekirjoittanut ministeriöiden ja Tekirin välisiä sopimuksia.

– En ole ollut päättämässä Tekirille tehdyistä tilauksista enkä ole ollut tietoinen, että Tekiriltä olisi hankittu jotain muuta kuin ministerin tehtäviin liittyviä palveluita, Kulmuni kirjoittaa.

Kulmunin mukaan koulutukset liittyivät ministerin tehtävien hoitamiseen

Kulmunin mukaan koulutusten kokonaiskustannus tuli hänen tietoonsa vasta Suomen Kuvalehden kesäkuussa 2020 julkaiseman uutisen jälkeen.

– En ole edellyttänyt, että Tekir toteuttaisi koulutuksen, Kulmuni sanoo vastauksessaan.

Kulmuni listaa vastauksessaan Tekirin esiintymiskoulutuksia heinäkuusta 2019 tammikuuhun 2020. Listassa on koulutuksia kaikkiaan seitsemänä päivänä. Kulmunin mukaan kaikki mainitut koulutukset koskivat esiintymisvalmiuksien parantamista ministerin tehtävässä.

– Jälkikäteenkään arvioiden minulla ei ole mitään syytä olettaa, etteivätkö Tekiriltä tilatut palvelut olisi liittyneet ministerin tehtävien hoitamiseen, esiintymisvarmuuden parantamiseen ja noudattaisi tarjouspyyntöä.

Kulmuni katsoo vastauksessaan, ettei hän ole toiminut virkavelvollisuutensa vastaisesti.

Oikeuskansleri Pöysti ei ole vielä antanut ratkaisua Kulmunin viestintävalmennuksista tehdyistä kanteluista.