Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjällä raportoitiin jälleen uusi ennätyslukema koronaan kuolleissa

Venäjällä raportoitiin perjantaina uusi ennätys koronaviruksen aiheuttamaa tautia sairastaneiden kuolleiden määrässä vuorokauden aikana.

Viranomaiset kertoivat, että koronaan on kuollut edeltäneen vuorokauden aikana 815 henkeä. Aiempi ennätys, 808 kuollutta, raportoitiin torstaina.

Koronaan on Venäjällä kuollut tähän mennessä lähes 170 000 ihmistä, lukema on korkein Euroopassa.

Viranomaiset kertoivat perjantaina, että edeltäneen vuorokauden aikana Venäjällä havaittiin reilut 22 000 uutta koronatartuntaa.

Venäjää on jo kesäkuusta lähtien koetellut koronaviruksen helposti tarttuvan deltavariantin aiheuttama tartunta-aalto.

Tilannetta maassa ei paranna lainkaan se, että venäläiset suhtautuvat verraten kielteisesti koronarokotteisiin. Riippumaton Levada-tutkimuslaitos kertoi aiemmin tällä viikolla, että 55 prosenttia venäläisistä ei aio ottaa rokotetta. Näin siitäkin huolimatta, että presidentti Vladimir Putin on toistuvasti kehottanut kansalaisia ottamaan koronarokotuksen.

Koronalukuja seuraavan Gogov-verkkosivuston mukaan perjantaihin mennessä vain hieman yli 30 miljoonaa venäläistä oli saanut kaksi koronarokotetta. Maassa on noin 146 miljoonaa asukasta.

Kaikkiaan Venäjällä on pandemian aikana rekisteröity lähes 6,6 miljoonaa koronatapausta.

Kiina tyrmää WHO:n vaatimukset koronaviruksen alkuperän lisäselvityksistä

Kiina tyrmää Maailman terveysjärjestön WHO:n vaatimukset uuden selvityksen tekemiseksi koronaviruksen alkuperästä.

Varaulkoministerin Ma Zhaoxun mukaan Kiina kannattaa viruksen alkuperän tieteellistä selvittämistä, mutta vastustaa viruksen alkuperän "poliittista" tutkimista.

WHO pyysi torstaina Kiinaa jakamaan tietojaan ensimmäisistä koronatapauksistaan, jotta viruksen alkuperästä voitaisiin saada selvyys.

WHO:n tutkijaryhmä vieraili viime tammikuussa Kiinan Wuhanissa, jossa ensimmäiset koronatapaukset aikoinaan havaittiin. Kiinalaisten kanssa kirjoitetussa loppuraportissa ei löydetty yksiselitteistä selitystä pandemian puhkeamiselle.

Varaulkoministerin mukaan tammikuisen Kiinan-vierailun jälkeen julkaistu selvitys on riittävä. Vaatimukset lisäselvityksistä ovat hänen mukaansa poliittisesti motivoituja, eivät tieteellisesti.

– WHO:n ja Kiinan yhteisraportin johtopäätökset ja suositukset on tunnustettu kansainvälisessä yhteisössä ja tiedeyhteisössä. Viruksen globaali jäljitystyö voi jatkossa perustua vain tähän raporttiin sen sijaan, että alettaisiin laatia uutta, Ma Zhaoxu sanoi.

Virus lähti liikkeelle laboratoriosta?

Yhdysvalloissa on esitetty näkemyksiä, joiden mukaan koronavirus olisi lähtenyt liikkeelle wuhanilaisesta laboratoriosta. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden määräsi toukokuussa maan turvallisuuspalvelut selvittämään koronaviruksen siirtymistä ihmisiin.

Myös WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on sanonut, että Wuhanin viruslaboratorioiden roolia koskeva selvitys ei ollut riittävän perusteellinen.

WHO:n vaatimukset Wuhanin laboratorioita koskevien jatkotutkimusten tekemiseksi ovat suututtaneet Kiinaa, jonka mukaan vaatimukset ovat terveen järjen ja tieteen vastaisia.