Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuivuus ja helteet ovat nopeuttaneet syysviljojen valmistumista

Lämmin ja kuiva kesä on aikaistanut puintien käynnistymistä. ProAgria arvioi viljelykasvien kasvun ja kehityksen olevan kaksi viikkoa keskimääräisestä edellä.

Kevätkylvöisille viljelykasveille kuivuus osui pahaan aikaan. ProAgrian mukaan kevätviljojen sadon laatu on välttävää tai tyydyttävää.

Pahiten kuivuudesta ovat kärsineet ohra ja kaura. Niiden sato on jäämässä 40–60 prosenttiin tavanomaisesta kaikkein kuivimmilla alueilla ja 70–80 prosenttiin muualla maassa, ProAgria kertoo tiedotteessa.

Kuivuus leikkasi myös syyskylvöisten viljelykasvien huippusadot. Ruis- ja syysvehnäsato on kuitenkin hyvä useimmilla alueilla. Savossa näiden sato on välttävää ja Hämeessä ja Karjalassa tyydyttävää.

ProAgrian arvio sadon suuruudesta tarkentuu puintien edetessä.

Syysviljoja puitiin jo heinäkuussa

Ensimmäisiä ruis- ja syysvehnäkasvustoja puitiin Etelä-Suomessa jo heinäkuun puolivälin jälkeen ja maan keskiosissa heinä-elokuun taitteessa. Etelä-Suomen rannikkoalueella, Hämeessä ja Etelä-Karjalassa rukiin puinnit on saatu jo päätökseen. ProAgrian mukaan syysvehnästä on puitu Etelä-Suomessa parhaimmillaan jo 90 prosenttia.

Kevätviljojen puinnit alkoivat heinä-elokuun vaihteessa Etelä-Pohjanmaata myöten aikaisten ohrien ja kauran puinneilla. Jos sää pysyy poutaisena, puinnit käynnistynevät tällä viikolla myös Pohjois-Pohjanmaalla.

Syyskylvöisten kasvien viljely lisääntyy

ProAgria kertoo, että aikainen korjuu ja heikot kevätviljakasvustot mahdollistavat normaalia laajemmin syyskylvöisten kasvien kylvön.

– Rukiin kylvöjen arvioidaan alkavan tämän ja ensi viikon aikana, mikäli puinnit etenevät suunnitellusti, tiedotteessa kerrotaan.

Syysvehnän kylvöt alkavat Hämeessä ja Pohjois-Savossa todennäköisesti ensi viikolla ja muualla Suomessa elokuun loppupuolella. Jos kylvöolot ovat suotuisat, ProAgria uskoo, että odotettavissa on tuntuvaa viljelyalojen kasvua.

Mustikkasadosta korkeintaan keskinkertainen

Luonnonvarakeskukselta kerrotaan, että luonnonmarjoista mustikkaa poimitaan tällä hetkellä. Etelä-Suomessa satokausi alkaa olla jo lopuillaan. Kuivuus on verottanut tämänvuotista mustikkasatoa.

– Mustikkasato on korkeintaan keskinkertainen. Paikallisen vaihtelun kun ottaa huomioon, niin sato on joko keskinkertaista tai sitä heikompaa, kertoo Luken erikoistutkija Rainer Peltola.

Sen sijaan puolukan pölytys onnistui Peltolan mukaan erinomaisesti.

– Raakileita on paljon. Puolukkavuodesta saattaa tulla hyvä.