Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huoltovarmuuskeskuksen maskikauppojen rikostutkinta valmistui – miljoonilla hankitut hengityssuojaimet eivät soveltuneet sairaalakäyttöön, kahta epäillään törkeästä petoksesta

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) suojavälinehankintoja koskeva esitutkinta on valmistunut ja asia siirtyy syyteharkintaan, kertoo keskusrikospoliisi (KRP).

KRP on selvittänyt viime vuoden huhtikuussa alkaneessa esitutkinnassa, onko HVK:ta erehdytetty hankkimaan hengityssuojaimia, jotka eivät täyttäneet niille asetettuja vaatimuksia.

Huoltovarmuuskeskus tilasi koronapandemian alkuvaiheessa keväällä 2020 liikemies Onni Sarmasteelta hengityssuojaimia koronavirukselta suojautumista varten. HVK testautti hengityssuojaimet maahan saapumisen yhteydessä ja ilmeni, että hankitut suojaimet eivät täyttäneet hengityssuojaimille asetettujen standardien vaatimuksia.

– Esitutkinnassa on selvitetty, onko suojavälinehankinnoissa esitetty HVK:lle virheellisiä tietoja tai jätetty antamatta sellaista oleellista tietoa, jolla on voinut olla merkitystä hankintapäätöstä tehtäessä ja siten aiheutettu vahinkoa HVK:lle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Mikko Laaksonen KRP:stä tiedotteessa.

Laaksosen mukaan esitutkinnassa saatiin selville, minkälaisten tietojen pohjalta HVK on tehnyt hankintapäätöksen suojaimista.

– En lähde sitä tarkemmin kommentoimaan, Laaksonen sanoo STT:lle.

Sarmaste kiistänyt rikosepäilyt

Kahta ihmistä epäillään törkeästä petoksesta. Poliisi ei ole vahvistanut törkeästä petoksesta epäiltyjen nimiä, mutta Sarmaste on kertonut olleensa pidätettynä ja kiistävänsä kaikki rikosepäilyt.

HVK on kertonut Sarmasteen toimittaneen maskeja, jotka eivät olleet sopivia sairaalakäyttöön, vaikka ne oli siihen tilattu. Sarmaste taas on sanonut, ettei tilauksessa pyydetty sairaalatason maskeja.

Tutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä runsaan kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa. Syytteiden nostamisen määräaikaa on Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä jatkettu elokuulle.

HVK purki kaupan Jylhän kanssa

Keväällä 2020 kävi Suomen Kuvalehden uutisoinnin myötä ilmi, että HVK oli tilannut maskeja yhteensä noin 10 miljoonalla eurolla ulosottoveloissa olleelta Sarmasteelta sekä kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhältä.

Jylhältä tehty tilaus jäi jumiin, koska virolainen pankki jäädytti Jylhälle siirretyt rahat. HVK purki kaupan Jylhän yhtiön The Look Medical Caren kanssa. Virossa käräjäoikeus ja ylempi oikeusaste ovat vahvistaneet HVK:n oikeuden purkaa kaupan ja periä ennakkomaksun takaisin.

Jylhää oikeusasioissa edustava Kari Uoti on sanonut, ettei Jylhä ole rikoksesta epäiltynä asiassa, joka siirtyy nyt syyteharkintaan.

Rahanpesu- ja kavallusepäilyistä ei syytteitä

Suojavälinekauppoihin liittyen tutkittiin myös epäiltyä törkeää rahanpesua sekä erillisen tutkintapyynnön perusteella epäiltyä törkeää kavallusta ja luottamusaseman väärinkäyttöä. Näiden osalta syyttäjä teki poliisin esityksestä päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta.

Esitutkinnan rajoittaminen tarkoittaa, että esitutkinta lopetetaan, vaikka olisi syytä epäillä rikosta. Syyttäjä arvioi silloin, ettei hän nostaisi syytettä, vaikka esitutkinta tehtäisiin loppuun.

KRP:n Laaksosen mukaan poliisi esitti syyttäjälle esitutkinnan rajoittamista arvioituaan esitutkinnassa kertynyttä näyttöä.

– Arvioitiin, että syytekynnys ei välttämättä ylittyisi näissä asioissa.

Kolmea HVK:ssa toiminutta epäilty luottamusaseman väärinkäytöstä

Loppukeväästä syyteharkintaan siirtyi esitutkinta HVK:n sisäisestä toiminnasta suojainhankinnoissa. KRP selvitti tutkinnassa HVK:ssa toimineiden henkilöiden roolia kaupoissa ja sitä, onko hankinnoissa toimittu vastoin ohjeita ja aiheutettu vahinkoa HVK:lle.

Kolmea ihmistä on epäilty asiassa luottamusaseman väärinkäytöstä. Laaksonen kertoi keväällä, että epäillyt ovat olleet eri asemissa HVK:ssa ja kiistävät epäillyn rikoksen.

KRP:n kirjaamista HVK:n suojavälinekauppoihin liittyvistä rikosilmoituksista törkeää petosta koskeva esitutkinta oli viimeinen.

Helsingin poliisi tutkinut kiristysepäilyä

Lisäksi Helsingin poliisi on tutkinut epäiltyä törkeää kiristystä tapauksessa, joka liittyy HVK-uutisoinnissa mainittuun kiven heittämiseen sisään ikkunasta.

Suomen Kuvalehden mukaan Sarmaste on sanonut, että suojainkauppaan liittyvän riidan yhteydessä hänen ikkunastaan olisi heitetty kivi ja häntä olisi uhattu Helvetin enkeleillä.

Poliisi sai huhtikuun alussa 2020 ilmoituksen kiven heittämisestä sisään asunnon ikkunasta Helsingissä. Saman kuun lopulla poliisi otti kiinni kaksi ihmistä epäiltynä törkeästä kiristyksestä.

Helsingin poliisista kerrotaan STT:lle, että tapauksen esitutkinta valmistuu lähiaikoina. Asiassa epäillään yhä törkeää kiristystä, mutta tutkinnan sisältöä ei vielä avata julkisuuteen.

--

Juttua on korjattu kello 9.05. Huoltovarmuuskeskus tilasi maskeja Sarmasteelta ja Jylhältä keväällä 2020, ei viime keväänä.

Juttua korjattu 12.43: Otsikosta poistettu mainita syytetyistä. Asia siirtyy vasta syyteharkintaan, joten kyse on epäillyistä. Tekstissä mainittu Suomen Kuvalehden uutisointi oli keväällä 2020, ei viime keväänä.