Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seulontaiän ylittäneet ja heikommassa sosioekonomisessa asemassa olevat naiset voivat jäädä kohdunkaulan syövän testauksen ulkopuolelle

Kohdunkaulan syövän seulontaiän ylittäneistä naisista vain noin kolmannes on käynyt papa- tai HPV-testissä, selviää Suomen Syöpärekisterin tutkimuksesta. Erityisesti heikommassa sosioekonomisessa asemassa olevien vanhempien naisten testaaminen kohdunkaulan syövän varalta on huolestuttavan matalalla tasolla.

Seulonnan lopetusikä on tällä hetkellä 60 vuotta. Suurimmalla osalla seulontaiän ohittaneista naisista on mahdollisuus vain seulonnan ulkopuoliseen testaukseen, jolloin testi tehdään joko naisen omasta tai lääkärin aloitteesta. Testausaktiivisuutta lisää muun muassa korkea sosioekonominen asema sekä korkea koulutustaso.

Eniten kohdunkaulan syövästä johtuvia kuolemia on seulontaiän ohittaneilla naisilla, kertoo tutkimusjohtaja Ahti Anttila tiedotteessa. Sairastumisriski on suuri etenkin naisilla, jotka ovat osallistuneet epäsäännöllisesti seulontaan tai saaneet aiemmin poikkeavia seulontatuloksia.

– Tutkimus osoittaa, että seulonnan ulkopuolinen testaus suosii tiettyjä väestöryhmiä ja väestöryhmien väliset erot ovat todella suuret. Näitä eroja ei voida pitää hyväksyttävinä, Anttila sanoo.

Tutkimuksen mukaan osallistumisinto järjestettyyn seulontaan on ollut suurta kutsun saaneilla 65-vuotiailla naisilla. Suomessa onkin parhaillaan vireillään lakimuutos, joka nostaisi kohdunkaulan syövän seulonnan yläikärajan 65 vuoteen.