Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi on yksi nopeiten lämpenevistä alueista koko maailmassa – Ilmastopaneelin uusi raportti kehottaa välittömiin toimiin

Maailman hallitusten on toimittava ja leikattava välittömästi päästöjä, sillä maailman keskilämpötila näyttää nousevan aiempia ennusteita nopeammin. Näin kertoi hallitustenvälisen ilmastonmuutospanelin (IPCC) uusi raportti maanantaina.

Raportin kirjoittajiin kuulunut apulaisprofessori Annalea Lohila Helsingin yliopistosta kertoi raportin Suomen julkistamistilaisuudessa, että maapallon 1,5 asteen lämpenemisen taso ylitetään todennäköisesti viimeistään 2030-luvun alkupuolella. Ennuste tason ylityksestä on jopa 10 vuotta aikaisempi kuin edellisissä ennustuksissa. Kulunut vuosikymmen on ollut lämpimämpi kuin kertaakaan jääkauden jälkeen.

– Todennäköisyys, että 1,5 astetta ylitetään viimeistään 2030-luvun alkupuolella, on jopa alimmassa päästöskenaariossa yli 50 prosenttia. Jos päästöjä leikataan alimman skeenarion mukaan, nousu saadaan vielä rajoitettua 1,6 asteeseen, Lohila sanoi.

Alimmassa päästöskenaariossa päästöjä leikataan kaikkein nopeiten.

Osa muutoksista on jo peruuttamattomia. Merenpinta jatkaa nousua jopa tuhansia vuosia, vaikka lämpötilan nousu saataisiin pysäytettyä 1,5 asteeseen.

IPCC:n mukaan ihmiskunnan tulee varautua moniin ihmisille vaarallisiin sääilmiöihin, kuten kuumuusaaltoihin, rankkasateisiin ja kuivuuteen, jotka ovat mittaushistoriassa ennennäkemättömiä, vaikka lämpötilojen nousu saataisiin rajoitettua 1,5 asteeseen.

Tästä huolimatta raportti antaa toivoa kehityksen pysäyttämisestä, jos maailman valtiot toimivat välittömästi. Raportin skenaarioiden mukaan on mahdollista, että jos kasvihuonekaasujen päästöt vähenevät nopeasti ja jyrkästi nollaan vuosisadan puolivälissä, maapallon keskilämpötila palautuu 1,5 asteen rajan alle vuosisadan loppupuolella.

Lämpötilan nousu voidaan pysäyttää vain vähentämällä viipymättä ihmisten toiminnasta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt nollaan ja leikkaamalla muiden ilmastoa lämmittävien yhdisteiden päästöjä voimakkaasti. Päästöjen vähentämisen lisäksi ilmastonmuutoksen rajoittaminen vaatii sitä, että ilmakehästä sidotaan hiilidioksidia. Raportin mukaan vuosisadan puolivälissä tulisi olla tilanteessa, jossa ihmisten aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat korkeintaan yhtä suuret kuin ihmisten luomat hiilinielut.

Tutkimusprofessori, toimialajohtaja Hannele Korhonen Ilmatieteen laitokselta sanoi, että tulevaisuudelle on tarjolla kaksi erilaista maailmaa. Niistä ensimmäisessä lämpötilan nousu saadaan rajoitettua alle kahden asteen. Toisessa torjuntatoimissa on epäonnistuttu, ja globaali lämpeneminen on edennyt yli neljän asteen.

– On todella paljon väliä, mitä teemme tästä eteenpäin. Itse tiedän ainakin, että eläisin huomattavasti mieluummin ensimmäisenä kuvatussa maailmassa.

Suomen osalta vaikutukset ovat suuria ja vaativat laaja-alaista sopeutumista.

– Jatkossakin Suomi on yksi alueista, jotka lämpenevät kaikkein nopeimmin maailmassa. Joudumme väistämättä sopeutumaan muutoksiin laaja-alaisesti. Talvet lämpenevät entistä nopeammin, mikä vaikuttaa esimerkiksi tuhohyönteisten lisääntymiseen ja näkyy seuraavina kesinä pelloilla, Korhonen sanoi.