Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kaksivuotinen esikoulukokeilu alkaa yli sadassa kunnassa, Suomessa aletaan rokottaa 12–15-vuotiaita, Tampereella raitiovaunu aloittaa virallisen liikennöinnin

Ensimmäiset lapset astelevat elokuussa ensi kertaa kaksivuotiseen esikoulukokeiluun. Sen taustalla on pyrkimys vähentää esimerkiksi maahanmuuttajataustaisten ja vähävaraisten perheiden lasten eriarvoisuutta, kertoo tutkimusprofessori Tuomas Kosonen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta.

Opetussisällöissä painotetaan muun muassa yhdenvertaisuutta, matemaattisia taitoja, digitaitoja sekä kulttuurien moninaisuutta. Lisäksi voidaan järjestää erilaisia projekteja lapsia kiinnostavien asioiden ympärille.

Kyseessä on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima kokeilu, joka koskee vuonna 2016 ja 2017 syntyneitä lapsia. Kokeilu kestää kevätlukukauden 2024 loppuun.

Kaksivuotista esiopetuskokeilua järjestetään yli sadassa kunnassa.

Suomessa aletaan rokottaa 12–15-vuotiaita tästä päivästä alkaen – aloitusaika vaihtelee alueittain

Perusterveiden 12–15-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Suomessa tänään. Ikäluokan riskiryhmiin kuuluvia on jo rokotettu.

Rokottamisten tarkka aloitusaika riippuu alueesta, eli kaikissa kunnissa rokotukset eivät ala vielä tällä viikolla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan lapsi tai nuori voi itse tehdä päätöksiä hoidostaan, kun hänet on arvioitu päätöskykyiseksi. Suurimman osan nuorista odotetaan tekevän päätöksen rokotuksesta yhdessä vanhempiensa kanssa. Tällöin huoltajan allekirjoittama suostumus toimitetaan terveydenhuollolle.

Tampereella raitiovaunu aloittaa virallisen liikennöinnin

Tampereella ratikan eli raitiovaunun liikennöinti alkaa tänään. Raitiotietä pitkin pääsee Pyynikintorilta Hervantaan ja Tampereen yliopistollisen sairaalan alueelta Sorin aukiolle.

Lähivuosina raitiovaunulla pääsee kulkemaan vielä kauemmas. Raitiotien kakkososa rakennetaan Pyynikintorilta Lentävänniemeen siten, että matka Santalahteen valmistuu vuonna 2023. Loppumatka Lentävänniemeen aloitetaan sitten, kun vesistön täyttölupa Näsisaarta varten on saatu lainvoimaiseksi. Tavoitteena on, että raitioliikenne kulkee Lentävänniemeen asti vuonna 2024.

Raitiotien rakennustyöt alkoivat Tampereella vuonna 2017.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee tänään tärkeän ilmastoraportin

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee tänään raportin ilmastonmuutoksen luonnontieteellisestä taustasta. Raportti kokoaa yhteen tiedot ilmastojärjestelmän muutoksista.

Raportissa on määrä käsitellä muun muassa sitä, miten ilmastonmuutosta koskeva tutkimustieto on kehittynyt sitten vuoden 2013.

IPCC:n raportteja on perinteisesti pidetty tärkeinä indikaattoreina siitä, mihin suuntaan ilmastonmuutos on maailmassa kehittymässä.

Ympäristöministeriö ja Ilmatieteen laitos järjestävät maanantaina kansallisen julkistustilaisuuden suomeksi kello 13 alkaen. Tilaisuutta voi seurata verkosta.

Pohjois-Kalifornian Dixie-maastopalo osavaltion historian toiseksi pahin – paloalue jo Los Angelesia laajempi

Yhdysvalloissa Kalifornian pohjoisosassa riehuva Dixie-maastopalo on jo osavaltion historian toiseksi laajin, kertoivat viranomaiset sunnuntaina.

Tuli on tuhonnut lähes 190 000 hehtaaria maastoa, mikä on pinta-alaltaan laajempi kuin Yhdysvaltojen toiseksi suurimman kaupungin Los Angelesin pinta-ala. Viranomaisten mukaan kolme ihmistä on kateissa paloalueella ja tuhannet ovat paenneet liekkejä kodeistaan.

Pelastushenkilöstön arvion mukaan heinäkuun puolivälissä alkaneen palon sammuttamisessa kestää vielä ainakin kaksi viikkoa.

Ilmastotutkimuksessa on havaittu, että korkeammat lämpötilat pitkittävät maastopalokautta ja lisäävät palojen määriä. (Lähde: AFP)

Tshadissa 22 ihmistä kuollut maanviljelijöiden ja paimentolaisten yhteenotoissa

Afrikan keskiosissa sijaitsevassa Tshadissa on kuollut 22 ihmistä maanviljelijöiden ja paimentolaisten yhteenotoissa. Paikallisviranomaisten mukaan yhteenotot leimahtivat, kun arabipaimentolaiset halusivat siirtyä karjansa kanssa toiseen paikkaan maanviljelijöiden peltojen läpi.

Viranomaiset kertovat, että yhteenotto tapahtui Zohanan kylässä 200 kilometriä itään Tshadin pääkaupungista N'Djamenasta. Yhteenotossa lisäksi haavoittui 18 ihmistä.

Maanviljelijöiden ja paimentolaisten yhteenotot etenevät yleensä samankaltaisen kaavan mukaan. Paimentolaiset tuovat laumansa viljelijöiden pelloille ja tuhoavat näin viljelijöiden satoa. (Lähde: AFP)