Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

12–15-vuotiaat voivat harkitusti päättää itse koronarokotteen ottamisesta, huoltajille ei tarvitse kertoa päätöksestä – osa kunnista ei aloita rokotuksia heti ensi viikolla

12–15-vuotiaiden koronarokotukset alkavat ensi viikolla. Rokotuksissa toimitaan kuten terveydenhuollossa muutenkin alaikäisten kanssa, eli lapsi tai nuori voi itse tehdä päätöksiä hoidostaan, kun hänet on arvioitu päätöskykyiseksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola.

– Koronarokotukset eivät muodosta poikkeusta tähän, hän toteaa.

Hänen mukaansa ensisijainen ja toivottavin tilanne on, että huoltaja ja nuori ovat jo kotona puhuneet rokotukseen liittyvistä seikoista ja päätös on yksimielinen. Tällöin huoltaja voi allekirjoittaa suostumuksen, jonka terveydenhuolto saa haltuunsa.

Jos kuitenkaan huoltajat eivät halua nuoren ottavan rokotusta, jonka nuori haluaa, tämän kykyä itsenäisen päätöksen tekemiseen arvioidaan terveydenhuollossa.

– Tällainen tilanne on tavallinen kouluterveydenhuollossa muutenkin. Kouluterveydenhoitajalle voidaan mennä monenlaisten asioiden vuoksi. Tyypillinen esimerkki tästä ovat ehkäisyasiat, Hietanen-Peltola kertoo.

Päätöskykyä arvioidaan keskustelemalla

Nuoren päätöskykyä arvioidaan keskustelemalla hänen kanssaan. Hietanen-Peltolan mukaan asiasta annetaan informaatiota siten, että nuori varmasti ymmärtää asian. Hänelle kerrotaan esimerkiksi mahdollisista rokotuksen sivu- ja haittavaikutuksista, minkä jälkeen kuunnellaan tarkasti, miten nuori pohtii asiaa.

– Samalla arvioidaan sitä, onko hän kykenevä tekemään päätöksen rokotuksen ottamisesta. Varmaan tässä ikäryhmässä ainakin jo siellä yläpäässä moni nuori on, Hietanen-Peltola uskoo.

Nuoren itse päättäessä hoidostaan hän saa päätäntävallan myös siitä, annetaanko kyseisestä hoidosta tieto hänen huoltajilleen.

– Kaikki tämä päätäntävalta tulee kerralla, Hietanen-Peltola tarkentaa.

Ikärajaa päätöskyvylle ei ole

Hietanen-Peltola painottaa, ettei kuitenkaan ole tiettyä ikärajaa sille, milloin nuori voi tehdä päätöksen itse. Lapset kehittyvät eri tahdissa, ja päätöksenteko riippuu myös asiasta.

– Päätöskyky arvioidaan aina tapaus- ja tilannekohtaisesti. Asian ääreen täytyy kunnolla pysähtyä.

Ikäluokan riskiryhmiin kuuluvia on jo rokotettu. Heidänkin kohdallaan pääosin huoltajat allekirjoittivat rokotuksia koskevan suostumuslapun.

– Luulen, että valtaosalla se menee varmasti näin jatkossakin. Niitähän (rokotuksia) on odotettu, Hietanen-Peltola sanoo.

Hän muistuttaa, että nuoren oma päätäntävalta koskee myös muun muassa muitakin rokotuksia – myös aiemmin aloitettuja HPV-rokotuksia ja tavallisia rokotusohjelman mukaisia rokotuksia yläasteiässä.

– Tämähän ei ole ensimmäinen kerta, kun tähän törmätään.

Jos nuori ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan huoltajien suostumus. Tällöin suostumuksen pyytää rokotuksia järjestävä kunta.

Helsinki ja Turku aloittavat alkuviikosta

THL kertoo, että kunnat vastaavat koronarokotuksista ja päättävät, miten nuorten rokotukset järjestetään. Rokotuksia voidaan järjestää kouluterveydenhuollossa tai koronarokotuspisteissä, joissa muutakin väestöä rokotetaan.

Eri kaupungit varautuvat aloittamaan rokotuksia ensi viikosta alkaen, mutta toimintamallien valmistelu voi viedä sitä pidempään.

Helsinki avaa koronarokotuksen ajanvarauksen 12–15-vuotiaille jo tulevan viikon maanantaina, kertoo Helsingin lännen terveysasemien johtava ylilääkäri Timo Carpén STT:lle.

Ikäryhmä voi siis hakea rokotuksen samoista koronarokotuspisteistä kuin muukin väestö. Ajanvaraus tehdään pankkitunnuksilla, tai huoltaja asioi lapsen puolesta, jos lapsella ei ole tunnuksia.

Carpénin mukaan rokotukset aloitetaan myös ensimmäisessä koulussa ensi viikon torstaina. Koronarokotukset toteutetaan yhteistyössä rokotuspisteiden hoitajien ja kouluterveydenhoitajien kanssa.

– Näkisin, että loppusyksystä olemme saaneet ikäryhmän rokotettua kahdella rokotteella, Carpén arvioi

Myös Turussa 12–15-vuotiaiden rokotukset käynnistyvät jo alkuviikosta eli ensi viikon tiistaina. Kaupungin ehkäisevän terveydenhuollon johtajan Pia Suvivuon mukaan koronarokotukset aloitetaan pop up -rokotuspisteillä ja jatketaan lopulta jokaisella koululla. Pop up -rokotuspisteitä sijaitsee myös kouluilla.

– Iso urakkahan tässä on kyseessä. Tietenkään ei tiedetä, kuinka moni rokotuksen ottaa, Suvivuo sanoo.

Turussa ikäryhmän koronarokotukset hoitaa pääosin kouluterveydenhuollon henkilökunta.

Myös Kainuun sote kertoo tiedotteessaan, että 12–15-vuotiaat voivat varata ajan koronarokotukseen ensi viikon maanantaista alkaen. Alle 15-vuotiaiden kohdalla huoltajat tekevät varauksen lapsen puolesta.

Vantaa aloittaa ensi viikolla, Tampere tulee perässä

Vantaalla tavoitteena on saada hoidettua 12–15-vuotiaiden rokotukset kokonaisuudessaan pikaisesti – jo ensi perjantaihin mennessä, perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo on kertonut Vantaan Sanomille .

Tampereella 12–15-vuotiaiden rokottaminen on tavoitteena aloittaa mahdollisimman pian elokuussa. Rokottaminen ei silti ala vielä ensi viikolla.

– Meillä oli alustava palaveri viime viikolla, eikä silloin vielä tiedetty, milloin pääsemme rokottamaan, kertoi vastaanottotoiminnan ylilääkäri Kati Myllymäki STT:lle.

Rokotteiden lisäannosten saapumisesta ei ole vielä tietoa.

– Luvattu on, että niitä olisi tulossa, Myllymäki totesi.

Tampereella 12–15-vuotiaita on lähtökohtaisesti tarkoitus rokottaa kouluissa, mutta tämä tarkentuu Myllymäen mukaan ensi viikon alussa. Myllymäki arvioi, että jos rokottaminen hoidetaan kouluissa, tällöin työhön tarvittaisiin lisävoimia kouluterveydenhuollon lisäksi.

Hallitus päätti nuorten rokottamisesta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esityksen mukaisesti. Asetus tulee voimaan ensi maanantaina.

Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Lapsille ja nuorille tarjotaan STM:n mukaan Pfizerin ja Biontechin tai Modernan kehittämiä rokotteita. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdollinen myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin.

---

Klo 18.37 korjattu 1. väliotsikon jälkeen sukunimivirhe: oikea muoto on Hietanen-Peltola, ei Peltonen