Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tavaraviennin arvo nousi lähes neljänneksellä kesäkuussa – satamissa selvää vilkastumista

Tavaraviennin arvo nousi kesäkuussa 24 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tulli. Vientiä kasvatti erityisesti metsäteollisuus. Mekaanisen metsäteollisuuden viennin arvo kohosi 53 prosenttia, sellun 41 prosenttia sekä paperin ja kartongin 18 prosenttia.

– Kesäkuu oli erittäin vahva meillä. Heinäkuu oli lähes samanlainen, kertoo HaminaKotka Sataman toimitusjohtaja Kimmo Naski.

HaminaKotkan läpi kulki tammi-heinäkuussa enää 0,5 prosenttia vähemmän tavaraa kuin vuosi sitten.

Naskin mukaan viennin määrä on kuitenkin edelleen jäljessä toissa vuoden kesäkuusta, mutta määrä on palautumassa koronaa edeltäneelle tasolle.

Myös muut satamat ovat esitelleet samansuuntaisia lukuja. Helsingissä tavaraliikenne lisääntyi tammi-kesäkuussa yhdeksän prosenttia vuoden takaisesta. Raumalla ulkomaanliikenne kohosi alkuvuonna noin kolme prosenttia metsäteollisuustuotteiden vetämänä.

Suomen vienti kulkee suurimmaksi osaksi meriteitse. Tilastokeskuksen mukaan merikuljetukset kasvoivat kesäkuussa määrässä mitattuna yhdeksän prosenttia vuoden takaisesta.

HaminaKotka on Suomen suurin vientisatama. Satama on erittäin keskeinen varsinkin metsäteollisuustuotteiden viennissä, sillä Kaakkois-Suomessa sijaitsee Suomen selvästi isoin metsäteollisuuskeskittymä.

Koronakuoppa näkyi selvästi vuoden takaisissa luvuissa. Tulli kertoo, että viime vuoden kesäkuussa vienti putosi 14 prosenttia toissa vuoden kesäkuusta.

Metsäteollisuustuotteiden arvo noussut enemmän kuin määrä

Metsäteollisuuden viennin arvo on noussut huomattavasti voimakkaammin kuin määrä. KotkaSataman liikennetilaston mukaan paperin vienti kohosi tammi-heinäkuussa määrässä mitattuna 18 prosenttia, sellun 12 prosenttia ja puutavaran seitsemän prosenttia.

Syynä metsäteollisuustuotteiden arvon roimaan nousuun on se, että puutavaran ja sellun hinnat ovat kohonneet jyrkästi. Vertailulukuun vaikuttavat myös metsäteollisuuden lakot toissa talvena.

Naskin mukaan paperin vienti supistui jyrkästi vuosi sitten, kun kulutus laski koronan vuoksi työntekijöiden ja opiskelijoiden siirryttyä suureksi osaksi etätöihin.

– Meidän lukujemme valossa näyttää, että siitä olisi toivuttu jonkin verran, hän arvioi.

Mersujen vienti kasvoi jyrkästi

Vienti on nyt kirinyt kiinni viime vuoden koronakuoppaa, sillä muidenkin kuin metsäteollisuustuotteiden vienti on kasvanut reippaasti.

Sähköteknisten koneiden ja laitteiden vienti nousi Tullin mukaan kesäkuussa 12 prosenttia vuoden takaisesta. Kuljetusvälineiden eli pääosin Valmet Automotiven valmistamien Mercedes-Benzien viennin arvo kasvoi peräti 51 prosenttia. Myös metallien, malmien ja turkisnahkojen viennin arvo kasvoi jyrkästi.

Sen sijaan öljytuotteiden viennin arvo laski 38 prosenttia, sillä Nesteen Porvoon jalostamolla oli huoltoseisokki kesäkuussa.

Tuonnin arvo kohosi yli viidenneksen

Viennin arvo oli kesäkuussa Tullin ennakkotilaston mukaan lähes 5,6 miljardia euroa. Tuonnin arvo oli 5,8 miljardia euroa. Tuonnin arvo nousi 21 prosenttia vuoden takaisesta.

Vienti Euroopan unioniin ja sen ulkopuolelle kasvoivat likipitäen samaa tahtia.

Tilastokeskuksen mukaan meriteitse kuljetettiin yhteensä vajaat kahdeksan miljoonaa tonnia tavaraa. Eniten kuljetettiin kappaletavaraa, jonka osuus kaikista kuljetuksista oli lähes viidennes.

Seuraavaksi eniten kuljetettiin malmeja, rikasteita ja öljytuotteita.