Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäkuu oli historian toiseksi vilkkain asuntolainakuukausi, vain toukokuussa 2008 lainoja nostettiin enemmän – myös mökkilainoja nostetaan kiivaaseen tahtiin

Suomalaiset nostivat kesäkuussa asuntolainoja toiseksi suurimman määrän historiassa, kertoo Suomen Pankin ekonomisti Antti Hirvonen. Asuntolainoja nostettiin yhteensä 2,2 miljardia euroa.

– Vuoden 2008 toukokuu on historian korkein, Hirvonen sanoo.

Toukokuussa 2008 asuntolainoja nostettiin 2,3 miljardia euroa. Tämän vuoden toukokuussa määrä oli 2,1 miljardia euroa.

Kesäkuussa suomalaiset kotitaloudet nostivat asuntolainoja lähes 360 miljoonaa enemmän kuin vuosi sitten.

Asuntolainakanta oli kesäkuun lopussa 105 miljardia euroa. Asuntolainakannan vuosikasvu oli 4,3 prosenttia.

Suomalaiset kotitaloudet nostivat kesäkuussa kiihkeästi myös uusia vapaa-ajanasuntolainoja. Suomen Pankin mukaan mökkilainoja nostettiin 151 miljoonan euron edestä.

Yhden kuukauden aikana uusia mökkilainoja on nostettu enemmän ainoastaan viime vuoden kesäkuussa, jolloin uusia lainanostoja tehtiin vajaat kaksi prosenttia enemmän.

Uusia vapaa-ajanasuntolainoja on nostettu ennätyksellisen vilkkaasti koko alkuvuoden ajan. Huhti-kesäkuussa mökkilainoja nostettiin 20 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Koko alkuvuoden saldo on 31 prosenttia plussalla verrattuna viime vuoden alkupuoliskoon.

Runsaiden nostomäärien vuoksi vapaa-ajanasuntolainojen kanta kasvoi kesäkuussa 4,3 miljardiin euroon. Kannan vuosikasvuvauhti oli yli 12 prosenttia.

Mökkilainojen osuus kotitalouksien koko lainakannasta oli kesäkuussa hieman yli kolme prosenttia.

Rehn varoittaa liiallisesta asuntovelkaantumisesta

Suomen Pankki ei katso pelkästään hyvällä suomalaisten asuntolainojen nostointoa. Pääjohtaja Olli Rehn muistutti muutama viikko sitten, että asuntolainat kannattaa mitoittaa maltillisesti.

Hän kehotti katsomaan muutaman vuoden päähän ja arvioimaan selviytymistä tulevista lainanhoitokustannuksista ilman, että joutuu liikaa kiristämään vyötä tai tekemään voimakkaita tasapainottamistoimia.

Arvostelun kohteena ovat erityisesti ylipitkät asuntolainat ja taloyhtiölainat.

Esillä on ollut myös kotitalouksien velkakatto. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi kuitenkin taannoin, ettei hän lähde edistämään valtiovarainministeriössä valmistelussa ollutta kotitalouksien velkakattoa.

Saarikko kuitenkin painotti olevansa huolissaan kotitalouksien liiallisesta velkaantumisesta.