Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies ammuttiin kuoliaaksi kerrostalon parkkipaikalla Nokialla jouluyönä, epäilty sai syytteen murhasta

Pirkanmaalla Nokialla jouluyönä tapahtuneen henkirikoksen syyteharkinta on valmistunut. Syyttäjä on tänään nostanut kolmekymppistä miestä vastaan syytteen murhasta ja ampuma-aserikoksesta, kerrotaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelta STT:lle.

Uhri surmattiin kerrostalon parkkipaikalla osoitteessa Petäjäpolku 11–15. Tekoaika oli joulupäivän puolella kello 00.35–00.44. Poliisin mukaan henkirikos tehtiin ampumalla.

Epäilty ja uhri ovat vuonna 1990 syntyneitä nokialaisia miehiä. Poliisi tutki tapausta alkuvaiheesta lähtien murhana.

Epäilty otettiin kiinni loppiaisena 6. tammikuuta sen jälkeen, kun hän oli ilmoittautunut poliisille avustajansa välityksellä.

Poliisi kertoi tammikuussa, että mies on kuulusteluissa kertonut tapahtumista seikkoja, jotka ovat olleet vain poliisin ja epäillyn tekijän tiedossa. Myös teknisen tutkinnan tulokset, alueella tehdyt puhutukset ja muut kuulustelut tukevat poliisin mukaan rikosepäilyä.

Poliisi: Epäilty kertonut syitä teolle

Poliisin mukaan epäilty ja uhri tunsivat toisensa entuudestaan, mutta eivät erityisen hyvin.

– He olivat jonkinlaisia naamatuttuja ehkä korkeintaan, kertoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Laakso STT:lle heinäkuun puolivälissä.

Henkirikoksen motiivista Laakso sanoi, että epäilty on esittänyt henkilökohtaiseen kokemukseensa perustuvan motiivin.

– Epäilty esitutkinnassa kertoi teolle syitä, jotka liittyivät hänen kokemuksiinsa henkilöiden välisistä asioista.

Poliisin mukaan epäilty on esitutkinnassa tunnustanut teon.

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi epäillyn mielentilatutkimukseen tammikuussa.

STT ei ole tavoittanut syyttäjää kommentoimaan syyteratkaisua. Syytteiden tarkempi sisältö tulee julkiseksi oikeudenkäynnin alussa. Asiaa käsitellään käräjäoikeudessa 13. elokuuta.

Miehellä aiempia rikostuomioita

Epäillyllä on taustaa pahoinpitelyistä ja huumausainerikoksista.

Vuonna 2016 mies välttyi täpärästi vankilaan joutumiselta, kun hän sai Pirkanmaan käräjäoikeudessa tuomion kahdesta pahoinpitelystä sekä törkeästä rattijuopumuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja virkamiehen vastustamisesta.

Rikokset tapahtuivat Ylöjärvellä loppuvuodesta 2015. Mies pahoinpiteli saman naisen kahdesti runsaan kuukauden välein. Jälkimmäisessä pahoinpitelyssä mies laittoi veitsen naisen kaulalle ja uhkasi tappamisella, tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeus katsoi, että mies olisi tuomittava seitsemän kuukauden vankeusrangaistukseen. Oikeuden mukaan miestä ei voinut enää tuomita ehdolliseen vankeuteen hänen aiemman rikollisuutensa vuoksi. Mies ei kuitenkaan joutunut vankilaan, vaan sai suorittaa rangaistuksen yhdyskuntapalveluna.

Miehen viimeisin tuomio Pirkanmaan käräjäoikeudessa on viime kesältä. Hän oli lyönyt toista miestä useita kertoja nyrkillä päähän kaupan pihassa Ylöjärvellä vuonna 2016. Käräjäoikeus tuomitsi sakkoja pahoinpitelystä. Oikeus lievensi sakkorangaistusta, koska pahoinpitelyn esitutkinta kesti 3,5 vuotta.