Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelästä lähestyy sadealue, joka tekee lopun helteille: "Nyt alkaa sadekausi"

Viileät säät tekevät tuloaan Suomeen, Ilmatieteen laitos kertoo. Sateet alkavat keskiviikkoaamuna etelästä ja liikkuvat hiljalleen pohjoisemmaksi.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Hannu Vallan mukaan kyseessä on perustavanlaatuinen muutos säässä. Kuiva ja kuuma korkeapaine väistyy matalapaineen tieltä.

– Nyt alkaa sadekausi. Pitkään on ollut kuumaa ja hyvin kuivaa. Kuuroja on ollut siellä täällä, mutta laajempia sateita ei ole ollut pitkään aikaan, Valta kertoo.

Helleraja ylittyy Ilmatieteen laitoksen mukaan varmasti enää keskiviikkona. Torstaina helleraja saattaa niukasti ylittyä vielä maan lounais- ja keskiosissa, mutta viimeistään sen jälkeen ilma viilenee koko maassa.

– Torstai on viimeinen hellepäivä vähään aikaan, Valta kertoo.

Erittäin kuiva maasto saa helpotusta sateista

Metsäpalovaroitus on laajalti voimassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta.

– Maasto on monin paikoin rutikuivaa. Uudellamaalla koivutkin ovat alkaneet kellastumaan kuivuuden takia.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tulevat sateet auttavat kuivuuteen ja metsäpalovaroituksista voidaan ehkä pian päästä eroon. Valta kuitenkin muistuttaa, että erittäin kuiva maasto vaatii laajan sateen, ennen kuin varoituksista voidaan luopua.

– Kuurosateet eivät välttämättä joka paikkaa kastele. Mutta jos sadetta tulee useita kymmeniä millimetrejä, maasto kostuu jo hyvin, Valta sanoo.

Sademäärät voivat olla paikoin runsaita

Etelästä lähestyvä sadealue saapuu maan etelärannikolle keskiviikkoaamuna. Päivän aikana sade- ja ukkoskuuroja leviää muuallekin Etelä-Suomeen.

– Sadekuuroissa voi tulla paikoin rankastikin vettä. Taajamatulvariski on olemassa.

Sateen aikana lämpötila on 20 asteen tuntumassa maan eteläosissa.

Maan keski- ja pohjoisosissa sää on keskiviikkona edelleen helteinen ja aurinkoinen Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Lämpötilat hipovat laajasti 30 astetta.

Lapissa pääosin poutaista, mutta viileää

Torstaiksi sadealue leviää maan keskiosiin. Keski- ja Länsi-Suomessa voidaan kuitenkin vielä nousta paikoin hellelukemiin.

– Jos kuurojen lomassa aurinko pääsee paistamaan, voi paikoitellen 25 astetta rikkoutua.

Sateita odotetaan torstain aikana maan etelä-, keski- ja osin pohjoisosiin.

– Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen sateet varmaan yltävät, Lapissa on pääosin poutaista, mutta sinne virtaa viileämpää ilmaa idästä.

Viikonloppu on viileä ja sateinen

Perjantaina hellelukemiin ei enää ylletä. Kuurosateet jatkuvat perjantaina koko maassa ja sademäärät voivat olla paikoin runsaitakin.

– Viikonloppunakin voi tulla monin paikoin sadekuuroja. Päivälämpötilat ovat lähellä kahtakymmentä astetta ja yöt ovat lämpimiä ja kosteita, Valta kertoo.

Epävakainen ja viileä sää jatkuu Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan myös alkuviikosta.