Ulkoministeri Haavisto: Nyt on painetta käydä laajempaa keskustelua hybridistrategiasta – Suomessa on raportoitu 267 uutta koronatartuntaa, kertoo THL

Kaikkiaan Suomessa on tähän mennessä todettu hieman yli 103000 koronavirustartuntaa. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Viivi Salminen, Minja Viitanen, Anniina Korpela / STT

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan heti elokuun alussa on painetta käydä hallituksen neuvottelussa laajempaa keskustelua hybridistrategiasta.

Viime viikolla pääministeri Sanna Marinia (sd.) sijaistanut Haavisto kertoo, että torstaina valtioneuvoston yleisistunnon jälkeen paikalla olleet viisi ministeriä keskustelivat siitä, että nyt olisi mahdollisuus tarkastella hybridistrategiaa uudestaan.

Taustalla on koronan neljäs aalto, deltamuunnos sekä se, että niin moni sairastuneista ei enää tarvitse sairaalahoitoa. Haaviston mukaan mahdollisten koronarajoitusten osalta arvioiden pitää olla entistä tarkempia, sillä niistä tulee konkreettisia tulojen menetyksiä.

Haavisto sanoo olevansa myös myönteinen koronapassiajattelun suhteen. Hän sanoo huomanneensa keskustelua laillisuuskysymyksistä, mutta kansanterveyden näkökulmasta koronapassissa olisi suuri järki.

– Silloin voitaisiin järjestää mahdollisesti suurempia kokoontumisia ja tilaisuuksia ilman pelkoa, kun tiedetään, että kaikki on rokotettu, Haavisto sanoo.

Hänen mukaansa hyvä uutinen on se, että rokotustahti on edennyt hyvin ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toista rokoteannosta on voinut aikaistaa.

– Mutta rokotuskattavuutta pitäisi vielä kasvattaa. Kaikkein vahingollisinta tässä tilanteessa on kaikenlainen rokotevastaisuus tai sellaisen lietsominen, Haavisto sanoo.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus lähes 85

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi maanantaina, että Suomessa oli raportoitu 267 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 4 700 tartuntaa, mikä on 1 769 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin koronavirustartuntoja raportoitiin 2 931.

Kaikkiaan Suomessa on tähän mennessä todettu hieman yli 103 000 koronavirustartuntaa.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on liki 85, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli lähes 53.

THL:n mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), jossa se on lähes 152, ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa ilmaantuvuusluku on 124,5. Koronatilanne on pahentunut viime aikoina myös Kainuussa, jossa ilmaantuvuus on lähes 106.

THL:n mukaan Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 53 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 8.

Tilanne vaikeutunut nopeasti osassa Itä-Suomea

Osassa Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen sairaanhoitopiireistä koronatilanne on muuttunut nopeasti, aluehallintovirasto kertoo.

Tänään Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri kertoi olevansa kiihtymisvaiheessa. Pohjois-Karjalan sote ilmoitti viime torstaina siirtyneensä kiihtymisvaiheeseen. Itä-Suomesta myös Kainuu on kiihtymisvaiheessa.

Itä-Suomessa kiihtymisvaiheessa olevien alueiden epidemiatilannetta selvitetään parhaillaan. Päätökset mahdollisista rajoituksista tulevat voimaan aikaisintaan ensi viikon alussa. Aluehallintovirasto voi tehdä päätöksen kokoontumisrajoituksista vain, jos se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi.

Kiihtymisvaiheessa ovat edellämainittujen lisäksi Helsingin ja Uudenmaan, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit. Muut alueet ovat epidemian perustasolla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka