Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallinto-oikeus kumosi Maria Nordinin Eroon oireista -verkkokurssia koskevan ennakoivan kieltopäätöksen

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut Maria Nordinin Eroon oireista -verkkokurssia koskevan ennakoivan kieltopäätöksen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes oli marraskuussa 2019 kieltänyt Eroon oireista -verkkokurssia järjestävää yritystä antamasta tai tarjoamasta kurssin yhteydessä ohjeita tai väitteitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa terveydelle.

Tukes sanoo havainneensa Eroon oireista -kurssilla terveydelle vaarallisia väitteitä ja vaatineensa niiden korjaamista. Kurssiin tehtiin vaaditut muutokset, mutta Tukesin mielestä mahdollisuus terveydelle vaaralliselle sisällölle oli olemassa myös jatkossa. Tukes sanoo, että se pyrki suojelemaan kuluttajien terveyttä ennakoivasti ja asetti kiellon koskemaan myös tulevia sisältöjä.

Hallinto-oikeuden mukaan ennakoivaa kieltopäätöstä ei voida antaa nykyisen lainsäädännön perusteella, Tukes kertoo tiedotteessa.

Oikeuden päätöksessä sanotaan, ettei kielto voi perustua vain oletukseen kuluttajapalvelun yhteydessä mahdollisesti tulevaisuudessa ilmenevistä terveydelle vaarallisista ominaisuuksista.

Samalla kun hallinto-oikeus kumosi ennakoivan kieltopäätöksen, se poisti 100 000 euron uhkasakon, jonka Tukes oli asettanut ennakoivan kiellon tehosteeksi. Oikeus antoi ratkaisunsa 29. kesäkuuta.

Nordin pitää Tukesin toimintaa mielivaltaisena

Nordin kertoo verkkosivuillaan, että Eroon oireista -kurssi on kahdestatoista askeleesta koostuva verkkokurssi, joka opettaa osallistujalle tietoisuustaitomenetelmän, jonka sisältämiä mielikuva- ja tietoisuusharjoituksia tekemällä osallistuja voi oppia tukemaan omaa hyvinvointiaan ja paranemismatkaansa. Kurssin nykyinen nimi on Free to Heal. Nordinin mukaan kurssi ei esitä mitään sairauksien hoitoon liittyviä ohjeita tai väitteitä.

– Se että viranomainen on antanut yritykselleni ”kiellon tarjota vaarallista palvelua” siitä huolimatta, että palveluni on turvallinen, on täysin mielivaltaista viranomaisvallan käyttöä, eikä tällainen vallankäyttö kuulu oikeusvaltioon, Nordin kirjoittaa blogissaan.

Hallinto-oikeus puolestaan toteaa päätöksessään, että jos palvelussa esitetään jatkossa kuluttajien terveydelle vaarallisia väitteitä, Tukes voi tarvittaessa kieltää palvelun erillisellä päätöksellä.

Tukes valvoo Suomessa kuluttajille tarjottavien palveluiden turvallisuutta kuluttajaturvallisuuslain perusteella silloin, kun palveluille ei ole olemassa tarkempaa erityislainsäädäntöä.

– Kuluttajaturvallisuuslaki koskee kaikkien kuluttajapalveluiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Laissa ei ole yksityiskohtaisia turvallisuusvaatimuksia eri palvelutyypeille kuten vaihtoehto- ja uskomushoidoille, sanoo ryhmäpäällikön sijainen Mervi Murtonen Tukesista tiedotteessa.