Viikonlopun kestävä lepakkotapahtuma alkaa tänään – lämmin ja tyyni sää on otollinen lepakkojen bongaamiseen

Ihmiset bongasivat lepakoita Helsingissä heinäkuussa 2015. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

Emmi Tilvis / STT

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys järjestää tänä viikonloppuna maanlaajuisen Lepakkobongaus-tapahtuman. Tapahtumaan voi osallistua omavalintaisessa paikassa milloin tahansa viikonlopun aikana.

Tarkoitus on havainnoida lepakoita tunnin ajan joko silmämääräisesti tai lepakkotutkan avulla. Lepakkotutkan eli detektorin avulla voidaan kuunnella lepakoiden päästämiä kaikuluotausääniä.

Lepakon voi tunnistaa niin tarkasti kuin omat taidot riittävät, ja havainnot voi ilmoittaa Suomen Lajitietokeskuksen lomakkeilla verkossa.

Luonnontieteellisen keskusmuseon verkkosivujen mukaan harrastajien keräämät havainnot lepakoiden liikkeistä ovat arvokkaita, sillä niiden avulla voidaan kartuttaa tietämystä Suomen lepakkolajien esiintymisestä.

Suomessa on viisi yleistä lepakkolajia

Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen verkkosivujen mukaan Suomessa tavataan yleisesti viittä lepakkolajia: pohjanlepakkoa, vesisiippaa, viiksisiippaa, isoviiksisiippaa ja korvayökköä.

Lepakot ovat liikkeellä etenkin lämpimällä ja tyynellä säällä.

Tänä iltana kello 19 asiantuntijoilta voi kysyä lepakoihin liittyviä kysymyksiä Zoom-palvelun kautta. Suomen lepakkotieteellinen yhdistys kehottaa pohtimaan kysymyksiä etukäteen.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka