Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pandemia käänsi elinajanodotteen laskuun Yhdysvalloissa – suurin lasku latinomiehillä

Yhdysvalloissa elinajanodote laski puolellatoista vuodella viime vuonna, selviää keskiviikkona julkaistuista tiedoista. Maan tautikeskuksen CDC:n mukaan koko väestön keskimääräinen elinajanodote oli viime vuonna 77,3 vuotta, kun edellisvuonna se oli 78,8 vuotta.

Luku on alhaisin sitten vuoden 2003. Odote on tähän asti noussut toisen maailmansodan jälkeen lukuun ottamatta yksittäisinä vuosina tapahtuneita pieniä notkahduksia.

CDC:n raportin mukaan koronaviruksen aiheuttama kuolleisuus oli merkittävin yksittäinen tekijä elinajanodotteen laskussa. Lisäksi tapaturmien, henkirikosten, diabeteksen ja maksasairauksien aiheuttamien kuolemien määrä nousi. Elinajanodotteen laskua hillitsi se, että syöpien ja kroonisten alahengitysteiden sairauksien aiheuttamat kuolemat ja itsemurhat vähenivät.

Miesten elinajanodote laski enemmän kuin naisten. Viime vuonna miesten elinajanodote oli 74,5 vuotta, jossa laskua edellisvuodesta oli 1,8 vuotta. Naisten elinajanodote oli 80,2 vuotta, mikä on 1,2 vuotta vähemmän kuin vuonna 2019.

Aiempaa harvempi mies kuoli influenssaan, keuhkokuumeeseen ja Alzheimerin tautiin liittyen. Naisten osalta taas kuolleisuus sydänsairauksiin ja aivohalvauksiin väheni.

Elinajanodote ei ole kaikille sama

Elinajanodotteen lasku ei jakaudu tasaisesti eri väestöryhmien kesken. Esimerkiksi latinalaisamerikkalaisten elinajanodote laski kolmella vuodella 81,8 vuodesta 78,8 vuoteen ja mustien 2,9 vuodella 74,7 vuodesta 71,8 vuoteen.

Kaikista vähiten laski valkoisten elinajanodote, 78,8 vuodesta 77,6 vuoteen.

Merkittävin pudotus oli latinalaisamerikkalaisilla miehillä, 3,7 vuotta. Mustien miesten elinajanodote laski 3,3 vuodella ja mustilla naisilla 2,4 vuodella.

Muutamaa päivää aiemmin Yhdysvalloissa julkaistujen ennakkotietojen mukaan yliannoskuolemat nousivat maassa ennätykselliseen 93 000:een vuonna 2020. Taustalla on opioidien käytön kasvu pandemian aikana.