Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tästä päivästä tuli kesän toistaiseksi kuumin päivä – Heinolassa mitattiin tasan 34 astetta

Heinolassa Päijät-Hämeessä on mitattu tänään kuluvan vuoden korkein lämpötila, tasan 34 astetta, kertoo Ilmatieteen laitos. Se vahvistaa tänään mitatut lämpötilat lopullisesti huomisen aikana.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tämän vuoden edellinen ylimmän lämpötilan ennätyslukema, 33,9 astetta, mitattiin keskiviikkona Hyvinkäällä Uudellamaalla.

Aiemmin tänään Ilmatieteen laitos ennusti, että lämpimintä on Varsinais-Suomesta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä, jolla lämpötilat voivat laajasti nousta yli 30 asteen.

– Yli 30 asteen lämpötiloja voi odottaa noin Keski-Pohjanmaan leveyksille asti, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Sorsa.

Helleputken ennustetaan jatkuvan, mutta ei enää torstain lukemissa.

Perjantaina tuuli kääntyy ja luoteesta virtaa viileämpää ilmaa. Kaikkialla maassa 30 asteen raja on jo tiukassa, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Eteläisimmässä Suomessa on lämpimintä ja lämpötila on 27–29 astetta. Maan keskivaiheilla lämpötilat jäävät suurin piirtein 25–27 asteen tienoille.

Eilen ja viime yönä kaksi uutta lämpöennätystä

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä rikottiin Suomessa lämpöennätys, sillä yön alimmat lämpötilat olivat mittaushistorian korkeimmat eli 24,2 astetta. Havainnot tehtiin Porvoon Kalbådagrundin majakan ja Lappeenrannan Hiekkapakan asemilla.

Molemmat havaintopaikat ovat veden ympäröimiä, mikä on vaikuttanut mitattuihin lämpötiloihin.

– Kyllä se (vesi) on ilman muuta ollut vaikuttava tekijä. Porvoon asema sijaitsee melkeinpä keskellä Suomenlahtea, ja Hiekkapakka on Saimaalla, Sorsa toteaa.

Vesistöt varaavat lämpöä itseensä. Esimerkiksi merivesi on Ilmatieteen laitoksen mukaan nyt "hyvin lämmintä".

Suomenlahden poijulla mitattiin keskiviikkona sen noin 20-vuotisen historian korkeimmat lämpötilat. Vuorokauden keskiarvo oli 25,2 astetta ja korkein lukema 26,6 astetta.

Lämpötila pysytteli yöllä yli 20 asteessa juuri Etelä-Suomessa rannikon ja järvien alueilla. Jos yön lämpötila ei laske alle 20 asteen, puhutaan trooppisesta yöstä.

Sisämaassa yön alin lämpötila oli Sorsan mukaan enimmäkseen 15:n ja 20 asteen välillä. Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa yön alimmat lämpötilat liikkuivat 10 asteen molemmilla puolilla.

Hellevaroitus on voimassa kaikkialla maassa Lappia ja Koillismaata lukuun ottamatta. Metsäpalovaroitus on voimassa kaikkialla pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.