Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan tuhotulvien kuolonuhrien määrä jatkaa kasvuaan – tähän mennessä tulvat ovat vieneet jo liki 60 ihmisen hengen

Saksan länsiosissa jo lähes 60 ihmistä on kuollut rajujen sateiden ja tulvien takia, kertoivat viranomaiset. Lisäksi kymmeniä ihmisiä on kateissa.

Ilman kuolonuhreja ei ole selvitty myöskään naapurimaassa Belgiassa, missä on ilmoitettu ainakin kuuden ihmisen kuolleen tulvissa, kertoo BBC .

– Tämä on katastrofi! Ihmisiä on kuollut ja kadonnut, ja monet ovat vaarassa. Kaikki pelastusjoukot työskentelevät tauotta ja vaarantavat henkensä, kertoi Saksan Rheinland-Pfalzin osavaltion pääministeri Malu Dreyer saksalaisten tiedotusvälineiden mukaan.

Liittokansleri Angela Merkel sanoo olevansa järkyttynyt kuolemista ja tuhoista.

– Olen järkyttynyt katastrofista, josta kärsivät niin monet ihmiset tulvivilla alueilla, hän sanoi lausunnossaan, jonka tviittasi hänen tiedottajansa.

Joidenkin mediatietojen mukaan kaksi Saksassa kuolleista on ollut pelastuslaitoksen työntekijöitä. Neljä kuollutta löydettiin Schuldin kunnassa, jossa useita taloja on sortunut korkealle nousseiden tulvavesien vuoksi. Samoin esimerkiksi Solingenin ja Unnan alueella kuoli kaksi ihmistä tulvivissa kellareissa.

Muun muassa Altenahrissa Ahrweilerin piirikunnassa asukkaita pakeni talojensa katoille. Helikoptereihin sijoitetut pelastustyöntekijät ovat pelastaneet ihmisiä kaduilta ja katoilta.

Ihmisiä on noudettu muun muassa Leverkusenissa, missä evakuoitiin satoja ihmisiä sairaalasta.

Sääennusteiden mukaan läntiseen Eurooppaan on tulossa lisää rankkasateita huomennakin.

"Menkää kotinne yläkerroksiin"

Sekä Saksassa että Belgiassa on komennettu armeija pelastustöihin muun muassa evakuointeja tekemään.

Saksassa alueviranomainen Jürgen Pföhler kehotti ihmisiä jäämään kotiin "ja mahdollisuuksien mukaan menemään ylempiin kerroksiin".

– Tilanne on erittäin vakava, hän sanoi.

Rheinland-Pfalzin ja Nordrhein-Westfalenin osavaltiot ovat kärsineet Saksassa pahimmin myrskyistä, jotka ovat saaneet joet tulvimaan yli rantapenkkojen. Maassa tietoon tulleet tulvakuolemat ovat tapahtuneet näiden kahden osavaltion alueella.

Saksan länsiosissa monet koulut ovat olleet suljettuina tänään.

Läntisen Saksan moottoriteiden ja rautateiden liikenne on häiriytynyt ja osin poikki. Ainakin 200 000 ihmistä tuolla alueella on ollut ilman sähköä, kertoi Die Welt .

Liegen pormestari kehotti evakuoitumaan

Myös Belgiassa useiden päivien rankkasateet ovat nostaneet jokia yli äyräidensä. Tulvat ovat koetelleet maan ranskankielistä osaa Valloniaa. Esimerkiksi Liegen kaupungin pormestari on kehottanut kaupunkilaisia evakuoitumaan pois alueelta. Niitä, jotka eivät pysty lähtemään, kehotetaan siirtymään rakennusten ylempiin kerroksiin.

Liegen läpi virtaavan Maasjoen ennustetaan nousevan vielä 150 senttiä. Paikallisia viranomaisia huolestuttaa myös alueella olevan patosillan mahdollinen romahtaminen.

Belgiassa armeija hälytettiin evakuoimaan ihmisiä esimerkiksi Rochefortissa.

– Veden nousu on jatkunut koko yön. Tällaista tilannetta emme ole koskaan kokeneet. Useat tiet ovat kokonaan tulvan alla, ja virtaus on voimakas. Siellä ei ole mahdollista päästä liikkeelle edes veneellä, sanoi Rochefortin pormestari Corine Mullens RTL-tv-kanavalle.

Belgiassa erityisesti Liegen ja Namurin maakunnat ovat kärsineet. Esimerkiksi kylpyläkaupunki Spa on kauttaaltaan tulvan vallassa. Chaudfontainen kaupungissa on jouduttu evakuoimaan lähes 1 800 ihmistä.

Pepinsterin kaupungissa kerrotaan kymmenen talon romahtaneen, kun Vesdrejoki syöksyi rantapenkereiden yli.

Rautatieliikenne Belgian eteläosissa on keskeytyksissä sääolojen takia.

Ranska ilmoitti auttavansa Belgiaa lähettämällä maahan palomiehiä ja helikoptereita.

Myös Ranskan koillisosissa on satanut viime päivinä epätavallisen rajusti. Samoin Hollanti ja Luxemburg ovat ilmoittaneet varsin kovista sateista.