Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK: Pandemian takia miljoonat lapset jääneet ilman perusrokotuksia

Koronapandemian takia miljoonat lapset ovat jääneet vaille rutiinirokotuksia muita sairauksia vastaan, varoittaa YK. Tämä altistaa ilman rokotusta jääneet esimerkiksi tuhkarokolle. Perusrokotuksilla suojataan myös muun muassa kurkkumädältä, poliolta ja hinkuyskältä.

YK:n mukaan terveydenhuollon rutiinipalvelut kärsivät vuonna 2020 globaalisti rajoituksista, joiden tarkoituksena oli hillitä koronaviruksen leviämistä.

Maailmanjärjestö laskee, että viime vuonna noin 23 miljoonaa lasta jäi vaille perusrokotteita. Se on korkein määrä yli vuosikymmeneen ja liki neljä miljoonaa enemmän kuin sama vaje oli vuonna 2019.

Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan toteaa, että perusrokotusten kattavuuden heikentymisen seuraukset nähdään selvemmin siinä vaiheessa, kun koronarajoituksia aletaan poistaa tai merkittävästi höllentää. Tämä johtuu siitä, että rajoitukset ovat toistaiseksi tarjonneet myös puskurin, joka suojaa rokottamattomia lapsia lastentaudeilta.

– Vuonna 2021 meillä on mahdollisesti edessä tässä asiassa täydellinen myrsky. Soitamme hälytyskelloja juuri nyt, painotti WHO:n immunisaation osaston johtaja Kate O'Brien.

YK:n lastenjärjestön Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore lisäsi, että lasten rokotuksien kattavuus oli alkanut heikentyä jo ennen pandemiaa.

– Jo ennen koronan epidemiaa oli huolestuttavia merkkejä siitä, että aloimme menettää jalansijaa taistelussa lasten suojaamiseksi ehkäistävissä olevilta lastensairauksilta. Pandemia on pahentanut huonoa tilannetta.

Maailmanjärjestöjen mukaan perusrokotusten kattavuus vaihtelee nyt suuresti alueittain. Rokotusaste on laskenut erityisen voimakkaasti Kaakkois-Aasiassa. Samoin osissa Latinalaista Amerikkaa tilanne on huono.