Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tästä voi tulla kesän toistaiseksi kuumin päivä – Heinolassa ja Puumalassa mitattu 33 asteen lukemia

Tästä päivästä saattaa tulla tähänastisen kesän kuumin päivä, kertoo Ilmatieteen laitos. Lämpimintä on Varsinais-Suomesta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä, jolla lämpötilat voivat laajasti nousta yli 30 asteen.

– Yli 30 asteen lämpötiloja voi odottaa noin Keski-Pohjanmaan leveyksille asti, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Sorsa.

Kuluvan kesän lämpöennätyksiä saatetaan hätyytellä esimerkiksi Kymenlaaksossa.

– 34 astetta on ihan mahdollinen tänään, Sorsa sanoo.

Sorsan mukaan kuluvan vuoden toistaiseksi ylin lämpötila, 33,9 astetta, mitattiin keskiviikkona Hyvinkäällä Uudellamaalla.

Lähimmäksi ennätyksen rikkoutumista on tänään päästy Päijät-Hämeessä Heinolassa. Havaintoasemalla mitattiin 33,4 astetta ennen puoli neljää iltapäivällä.

Myös Etelä-Savossa Puumalassa on tänään mitattu noin 33 asteen lämpötiloja. Päivystävä meteorologi Jani Parviainen arvioi, että jos ennätys menee tänään rikki, tapahtuu se jommallakummalla näistä havaintoasemista.

– Ei se varmaankaan muualla voi rikkoutua. Muilla paikoilla ollaan tänään oltu alle 33 asteessa.

Kesän lämpöennätyksen mahdollinen rikkoutuminen tapahtunee kuuteen mennessä iltapäivällä.

– Keskiviikkona päivän korkein lämpötila mitattiin viiden aikaan iltapäivällä. Varmaan tänäänkin korkeimmat lämpötilat ovat ennen kuutta, Parviainen toteaa.

Eilen ja viime yönä kaksi uutta lämpöennätystä

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä rikottiin Suomessa lämpöennätys, sillä yön alimmat lämpötilat olivat mittaushistorian korkeimmat eli 24,2 astetta. Havainnot tehtiin Porvoon Kalbådagrundin majakan ja Lappeenrannan Hiekkapakan asemilla.

Molemmat havaintopaikat ovat veden ympäröimiä, mikä on vaikuttanut mitattuihin lämpötiloihin.

– Kyllä se (vesi) on ilman muuta ollut vaikuttava tekijä. Porvoon asema sijaitsee melkeinpä keskellä Suomenlahtea, ja Hiekkapakka on Saimaalla, Sorsa toteaa.

Vesistöt varaavat lämpöä itseensä. Esimerkiksi merivesi on Ilmatieteen laitoksen mukaan nyt "hyvin lämmintä".

Suomenlahden poijulla mitattiin keskiviikkona sen noin 20-vuotisen historian korkeimmat lämpötilat. Vuorokauden keskiarvo oli 25,2 astetta ja korkein lukema 26,6 astetta.

Lämpötila pysytteli yöllä yli 20 asteessa juuri Etelä-Suomessa rannikon ja järvien alueilla. Jos yön lämpötila ei laske alle 20 asteen, puhutaan trooppisesta yöstä.

Sisämaassa yön alin lämpötila oli Sorsan mukaan enimmäkseen 15:n ja 20 asteen välillä. Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa yön alimmat lämpötilat liikkuivat 10 asteen molemmilla puolilla.

Hellevaroitus on voimassa kaikkialla maassa Lappia ja Koillismaata lukuun ottamatta. Metsäpalovaroitus on voimassa kaikkialla pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.