Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi ihminen on kuollut Kuuban kommunistihallinnon vastaisessa mielenosoituksessa, huolestuneet ihmiset etsivät läheisiään laajojen kiinniottojen jälkimainingeissa

Kuubassa on kuollut yksi ihminen maan hallinnon vastaisessa mielenosoituksessa, kertoo Karibialla sijaitsevan saarivaltion sisäministeriö.

Kuolemantapaus sattui paikallista aikaa maanantaina pääkaupunki Havannan laitamilla järjestetyssä mielenilmauksessa. Henkensä menettänyt on ministeriön mukaan 36-vuotias mies.

Valtion uutistoimiston mukaan mies oli ottanut osaa tapahtumiin, joista uutistoimisto puhuu häiriöinä.

Kuubassa on järjestetty viime päivinä harvinaisia kommunistihallinnon vastaisia mielenosoituksia. Mielenosoittajien joukot ovat marssineet Kuubassa useiden kaupunkien läpi vaatien vapautta sekä loppua diktatuurille.

Mielenosoitusten yhteydessä kiinni otettujen ystävät ja sukulaiset yrittivät tiistaina saada epätoivoisesti käsiinsä tietoja läheistensä olinpaikoista.

– He veivät hänet talosta käsiraudoissa ja hakattuna, ilman paitaa, ilman maskia, sanoi 21-vuotiaan poikansa perään poliisiasemalla maan pääkaupungissa kysellyt 50-vuotias nainen, joka ei halunnut kertoa nimeään toimittajille.

– He veivät useita ihmisiä naapurustosta, nuoria ja vanhoja, hän jatkoi ennen kuin lähti paikalta tyhjin käsin.

Poliisin edustaja kertoi huolestuneille perheenjäsenille, että kiinni otetut on viety eri kiinniottokeskuksiin. Hän ei kuitenkaan antanut tarkempia tietoja siitä, kuka on viety mihinkin.

"Kuubalaiset maksavat kalliin hinnan vapaudesta"

Mielenosoitusten yhteydessä tai niiden jälkimainingeissa on useiden lähteiden mukaan otettu kiinni yli sata ihmistä ja osa oli ainakin vielä tiistaina paikallista aikaa edelleen viranomaisten hallussa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Julie Chung vaati paikallista aikaa tiistaina julkaistussa tviitissä kiinni otettujen sekä kadonneeksi ilmoitettujen välitöntä vapauttamista. Maanantaina hän kirjoitti kiinniottojen ja katoamisten olevan muistutus siitä, miten kuubalaiset "maksavat kalliin hinnan vapaudesta ja omanarvontunnosta".

Kuubalainen sananvapautta puolustava San Isidron protestiliike on julkaissut Twitterissä listan yli 140 ihmisestä, jotka on otettu kiinni tai ilmoitettu kadonneeksi protestien alkamisen jälkeen.

Mielenosoitukset alkoivat spontaanisti paikallista aikaa sunnuntaiaamuna. Tavallisesti ainoastaan kommunistisen puolueen tapahtumat ovat sallittuja poliittisia kokoontumisia Kuubassa.

Kuuba on keskellä pahinta talouskriisiään kolmeen vuosikymmeneen, ja kansalaiset ovat tuohtuneet muun muassa pitkistä ruokajonoista ja pahentuvista sähkökatkoista. Lisäksi maan koronatilanne on ollut pahentumaan päin ja Yhdysvaltain kauppasaarron alla olevassa maassa on ollut pulaa lääkkeistä koko pandemian ajan.

Pääsy sosiaaliseen mediaan edelleen rajoitettu

Maan viranomaiset palauttivat keskiviikkona internetyhteydet kolme päivää kestäneiden häiriöiden jälkeen, kertoivat uutistoimisto AFP:n toimittajat.

Pääsy sosiaalisen median sovelluksiin, kuten Facebookiin , Twitteriin ja Whatsappiin oli kuitenkin edelleen estetty 3g- ja 4g-yhteyksillä.

Verkkoliikennettä tarkkaileva Netblocks-ryhmä kertoi tiistaina kuubalaisviranomaisten rajoittaneen pääsyä sosiaaliseen mediaan.

Netblocksin mukaan häiriöitä on havaittu maanantaista lähtien Whatsappin, Facebookin, Instagramin ja joidenkin Telegramin palvelinten osalta. Ryhmän mukaan jotkut kuubalaiset ovat pystyneet kiertämään rajoituksia käyttämällä salattuja vpn-yhteyksiä.

Sosiaalisen median käyttö on Kuubassa uusi asia, johon hallinto ei oikein osaa vielä vastata, arvioi suurlähettiläs Pertti Ikonen STT:lle maanantaina. Hän toimii Suomen kiertävänä suurlähettiläänä Karibian alueella. Ikosen mukaan mielenosoituksiin on nyt kutsuttu ihmisiä somessa.

Yhdysvallat vaati tiistaina Kuubaa lopettamaan internetrajoitukset ja kunnioittamaan kansalaisten ääntä avaamalla kaikki viestintäkanavat, niin verkossa kuin sen ulkopuolellakin.

Kuuba syytti maanantaina Yhdysvaltoja Kuuban hallituksen vastaisista mielenosoituksista. Saarivaltion presidentti Miguel Diaz-Canel syytti televisioidussa puheessa Yhdysvaltain pyrkivän lietsomaan yhteiskunnallista levottomuutta taloudellisella tukahduttamisella. Levottomuuden kautta taas pyritään hänen mukaansa hallinnon vaihtumiseen.

Kuuba on ollut Yhdysvaltain kauppasaarron alla vuoden 1962 Kuuban kriisistä alkaen.

Yhdysvallat vuorostaan osoitti syyttävällä sormella vuosikymmenten sortoa yksipuolueisessa kommunistivaltiossa.

Kirkko: Ihmisillä on oikeus ilmaista tarpeensa

AFP:n mukaan edelliset merkittävät mielenosoitukset olivat vuonna 1994. Tuolloin protestit rajoittuivat pääkaupunkiin, ja poliisi laittoi ne pikaisesti aisoihin.

90-luvun protestit olivat ensimmäinen merkittävä mielenilmaus, joka maassa oli ollut sen jälkeen, kun Fidel Castro nousi vallankumouksen myötä valtaan vuonna 1959.

Kuuban ulkoministeri Bruno Rodriguez kiisti tiistaina, että maassa olisi syntynyt tuoreeltaan minkäänlaista "yhteiskunnallista aaltoa", sen sijaan hän vakuutti ihmisten edelleen tukevan vallankumousta ja hallintoa.

Kuuban katolinen kirkko peräänkuulutti ymmärrystä tiedotteessa, joka julkaistiin piispainkokouksen verkkosivulla. Kirkon mukaan ihmisillä on "oikeus ilmaista tarpeensa, halunsa ja toiveensa".

Piispat myös kritisoivat hallinnon järkähtämättömyyttä, mikä vain edesauttaa ongelmien jatkumista niiden ratkaisemisen sijaan.

Kuubaa johtavan kommunistisen puolueen virallinen sanomalehti Granma kertoi tiistaina, että presidentti Diaz-Canel oli tavannut eläköityneen edeltäjänsä Raul Castron sekä muut puolueen politbyroon jäsenet sunnuntaina keskustellakseen protesteista.

Granman mukaan he analysoivat mielenilmausten taustalla olevan vastavallankumouksellisia voimia, joita Yhdysvallat rahoittaa tavoitteenaan horjuttaa Kuubaa.