Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helle on kuumentanut koko maan, Sodankylässä mitattu 32 astetta

Aurinko ja helle paahtoivat Suomea myös sunnuntaina. Päivän korkeimmat lämpötilat mitattiin Lapissa: Sodankylässä 32 astetta, Pellossa 31,5 astetta ja Ylitorniolla 31,4 astetta, kertoi Ilmatieteen laitos iltayhdeksältä.

Eikä helleputki pääty vielä tähän. Maanantaina sää jatkuu erittäin lämpimänä, jopa kuumempana kuin sunnuntaina. Lapissa ja maan keskiosissa lämpö saattaa nousta 30–32 asteeseen. Maan eteläosiin on luvassa 26–30 asteen helteitä.

Pitkään jatkunut lämmin ja vähäsateinen sää on käristänyt maaston kuivaksi kautta Suomen. Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa metsäpalojen vaara on kuivuuden vuoksi erittäin suuri. Maanantain ja tiistain välisenä yönä varoitukset laajenevat useisiin muihin maakuntiin maan länsi- ja eteläosissa.

Maasto syttyy nyt erittäin herkästi

Maastopaloja oli viikonvaihteessa eri puolilla maata.

Alajärvellä Etelä-Pohjanmaalla syttyi maastopalo sunnuntaina iltapäivällä Iso Nassinnevan turvetuotantoalueella. Palo pääsi leviämään noin 1,5 hehtaarin alueelle. Sammuttajia oli paikalla noin kolmekymmentä.

Palo havaittiin valvontalennolta, kertoi päivystävä palomestari Marko Riikonen Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

– Kuivuus on tehnyt sen, että tällä alueella ei ole paljoa vettä ojissa. Joudumme 400 metrin päästä paloautosta tekemään letkulinjaa, Riikonen kuvaili olosuhteita.

Palon syttymissyy ei ollut vielä tiedossa.

Lapin pelastuslaitos muistutti tiedotteessa, että kuivuuden ja tuulen vuoksi palo voi syttyä pienestäkin kipinästä ja levitä nopeasti.

Avotulen tekeminen on kiellettyä metsäpalovaroituksen aikana ja kaikenlaisessa kipinöitä tuottavassa toiminnassa on noudatettava äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta, pelastuslaitos painotti.

Rovaniemellä sammutettiin sunnuntaina todennäköisesti tupakan tuhkasta syttynyttä maastopaloa, jonka pelastuslaitos sai rajattua pienelle alueelle.

Sateita joudutaan odottelemaan

Kuivuuteen ei ole tulossa todennäköisesti nopeaa muutosta.

– Saa nähdä. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä on tulossa jonkinlainen säärintama, mutta siinä sateet näyttävät aika kuuroluontoisilta. Siitä on tuskin vielä apua kuivuuteen, sanoi päivystävä meteorologi Jani Parviainen Ilmatieteen laitokselta.

Torstaina Lappiin sen sijaan on Parviaisen mukaan tulossa voimakkaampia kuuroja ukkosen kera. Eteläinen Suomi näyttää pysyvän melko kuivana alkavan viikon.