Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Merivoimien esikuntapäällikkönä toimineen lippueamiraalin tuomio pysyi KKO:ssa, jätettiin kuitenkin rangaistuksetta

Korkein oikeus (KKO) on hovioikeuden tavoin tuominnut Rannikkolaivaston komentajana ja Merivoimien esikuntapäällikkönä toimineen lippueamiraalin neljästä tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. KKO:n mukaan Timo Hirvonen teki vuosina 2016–2018 esteellisenä läheisiään koskevia päätöksiä.

Tuottamuksellisuus tarkoittaa, että teko on tehty huolimattomuudesta. KKO:n mukaan Hirvonen rikkoi hallintolain esteellisyyssäännösten vastaisesti palvelukseen kuuluvan velvollisuuden neljässä tapauksessa. Hän muun muassa hyväksyi Rannikkolaivaston komentajana toimiessaan poikansa henkilökohtaisen palkanosaprosentin korotuksen.

Lisäksi Hirvonen teki Merivoimien esikuntapäällikkönä kolme puolisonsa sisaren puolisoa koskevaa päätöstä esteellisenä. Hän oli mukana muun muassa käsittelemässä asioita, jotka koskivat tämän esittämistä osastopäällikön tehtävään ja tämän palkitsemista kunniamerkillä.

KKO: Sakkorangaistus tarkoitukseton

Hovissa Hirvonen oli tuomittu sakkoihin. KKO kuitenkin jätti hänet tuomitsematta rangaistukseen. Sen mukaan lyhyt sakkorangaistus oli tarkoitukseton, sillä Hirvonen oli pidätetty virasta pitkäksi aikaa ja tapaus oli vaikuttanut hänen työuraansa kielteisesti.

– Sen sijaan asian saama julkisuus ei ole ollut Hirvosen korkean virka-aseman vuoksi sillä tavalla poikkeuksellista, että sillä olisi merkitystä rangaistusharkinnassa, tuomiossa sanotaan.

Hirvonen vaati KKO:ssa ensisijaisesti syytteiden hylkäämistä ja toissijaisesti rangaistuksetta jättämistä.

Hovissa Hirvonen katsoi, ettei tuottamuksellisen palvelusrikoksen tunnusmerkistö täyty, eikä hänen toimintansa vaarantanut palvelusturvallisuutta, palvelustehtävien asianmukaista toteuttamista tai turvallisuutta Puolustusvoimissa.

Hän vetosi siihen, ettei Puolustusvoimissa tai Merivoimien esikunnassa ollut ollut määräyksiä, ohjeita tai osoitettuja velvollisuuksia hallintolain esteellisyyssäännösten noudattamisesta. Myöskään esteellisyyttä koskevaa koulutusta ei hänen mukaansa ollut järjestetty.