Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huoli yhteisistä arvoista varjostaa Slovenian EU-puheenjohtajakauden alkua

Slovenian puheenjohtajakauden alkua varjostaa huoli EU:n yhteisten arvojen tulevaisuudesta. Euroopan komissio vieraili torstaina vuorten juurella Slovenian Brdossa puheenjohtajakauden alun kunniaksi, ja tunnelma komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Slovenian pääministerin Janez Jansan yhteisessä lehdistötilaisuudessa oli silmiinpistävän kireä.

Jansaan on kohdistunut arvostelua muun muassa toimittajien haukkumisesta ja Slovenian uutistoimiston STA:n rahoituksen horjuttamisesta. Epäilyksiä on noussut siitä, mihin suuntaan Jansa on maataan viemässä.

Tavallisesti komission vierailut puheenjohtajamaahan ovat iloisia tapahtumia, mutta nyt komission puheenjohtaja von der Leyen kuunteli vakavailmeisenä, kun Jansa kertoi näkemyksistään.

Jansan mielestä Slovenia voisi muun muassa toimia reiluna välittäjänä arvokysymysten kaltaisissa jäsenmaiden välisissä erimielisyyksissä. Sivulauseessa hän antoi kuitenkin ymmärtää, etteivät nämä arvokysymykset ole välttämättä niitä polttavimpia ongelmia, joita EU:lla on tällä hetkellä ratkottavana.

Takana kiivas arvokeskustelu

Arvoista ja vähemmistöjen oikeuksista käytiin tunteikas keskustelu EU-maiden johtajien kesken juhannuksen huippukokouksessa. Syynä siihen olivat Unkarin lainsäädäntömuutokset, jotka käytännössä kieltävät esimerkiksi homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli monen muun EU-johtajan kanssa yhtä mieltä siitä, että Unkari on astunut jonkin rajan yli vähemmistöjä syrjivän lain myötä. Julkisuuteen tihkuneiden tietojen perusteella Slovenian pääministeri Jansa olisi kuitenkin ollut puolustavammalla kannalla Unkarin suhteen.

Jansan mukaan tästä tulkinnasta puuttuu yksityiskohtia. Jansan mukaan johtajat kävivät vilpittömän keskustelun ihmisoikeuksista ja eurooppalaisista arvoista.

– Voin sanoa, ettei ollut merkittäviä eroja arvojen suhteen tai sen, mitä me niistä ajattelemme. Keskustelu oli tosiaan melko kiihkeä, mutta paikalla ei ollut ketään, joka olisi kiistänyt sen, että me kaikki synnymme tasavertaisina, Jansa sanoi.

Jansa huomautti, että Euroopan unioni koostuu 27 maasta, joilla on erilaiset historiat.

– Emme ole kaikki eläneet 200 vuotta demokratioina tai 70 vuotta hyvinvointivaltiona.

Komissio etenemässä kurinpitotoimissa

Omissa puheenvuoroissaan von der Leyen korosti oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen sekä vähemmistöjen oikeuksien suojelun tärkeyttä.

Perussopimuksissa EU:n perustaksi luetaan ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vähemmistöihin kuuluvien oikeudet mukaan luettuina.

Von der Leyenin mukaan komissio aikoo lähettää Unkarille virallisen ilmoituksen vähemmistöjä syrjivästä laista, koska se on ristiriidassa EU:n perussopimusten kanssa.

Virallinen ilmoitus on ensimmäinen askel EU:n rikkomusmenettelyssä, joka voi johtaa aikanaan tuomioistuimeen asti.

Slovenia haluton nimittämään syyttäjää

Slovenia ei ole vielä nimittänyt valtuutettua syyttäjää hoitamaan Euroopan syyttäjänviraston (Eppo) tutkintaa maassa. Komission von der Leyen patisti pääministeri Jansaa hoitamaan asian kuntoon pikaisesti.

Eppo aloitti toimintansa kesäkuun alussa. Eppon tavoitteena on torjua aiempaa tehokkaammin petoksia ja korruptiota EU:ssa.

Eppon aloittaessa Suomi neuvotteli vielä omien syyttäjiensä nimittämisestä, mutta sai asian sovituksi kesäkuun alkupuolella.

Eppon pääsyyttäjä Laura Codruta Kövesi kuvaili Politico -lehdelle, että Slovenian haluttomuus nimittää syyttäjää muodostaa riskin, koska EU-rahat virtaavat Sloveniaan, mutta rahojen käyttöä valvova järjestelmä ei pysty toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Jansa vastasi huoleen huomauttamalla, etteivät kaikki jäsenmaat ole mukana Eppossa. Hän nosti esimerkiksi Ruotsin, joka ei tällä hetkellä ole mukana syyttäjänviraston toiminnassa.

Von der Leyen puolestaan muistutti, ettei syyttäjänvirasto ole ainoa taho, joka valvoo EU:n rahojen käyttöä, vaan käytettävissä on muitakin työkaluja.

Puolivuotinen puheenjohtajakausi

Noin kahden miljoonan asukkaan Slovenia toimii seuraavat puoli vuotta EU:n puheenjohtajamaana. Maa seuraa tehtävässä Portugalia.

Koronapandemian hoito ja talouden elpyminen ovat edelleen merkittävässä roolissa myös Slovenian puheenjohtajakaudella. Tulevien kuukausien aikana EU:ssa keskusteltaneen paljon myös ilmastotoimista, sillä EU-komissiolta odotetaan heinäkuussa laajaa lakipakettia asiasta.

EU:n puheenjohtajamaa johtaa puhetta jäsenmaita edustavan neuvoston monissa kokouksissa. Nyt alkava puheenjohtajakausi on Slovenian toinen. Maa liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004.