Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin konsernia ja sen talousjohtajaa vastaan nostettu syytteet New Yorkissa

New Yorkissa Yhdysvalloissa nostettiin torstaina rikossyytteet maan entisen presidentin Donald Trumpin konsernia ja sen talousjohtajaa vastaan. Trump Organizationia ja talousjohtaja Allen Weisselbergiä vastaan nostetut syytteet luettiin torstai-iltana Suomen aikaa.

Trump ja hänen perheenjäsenensä välttyivät syytteiltä ainakin toistaiseksi.

CNN :n mukaan syytteet koskevat muun muassa veropetoksia ja tilikirjojen väärentämistä.

New York Times kertoi aiemmin, että syyttäjät ovat tutkineet muun muassa Weisselbergin saamia bonuksia ja luksusetuja. Näihin lukeutuvat muun muassa New Yorkin Manhattanilla sijaitseva asunto, leasing-sopimuksella käytössä olevia luksusautoja sekä ainakin yhden lapsenlapsen koulumaksut yksityiskoulun käyntiin.

Tutkinnat aloitettiin jo kolme vuotta sitten

Weisselberg antautui torstaina New Yorkin viranomaisille. Asianajajiensa mukaan Weisselberg aikoo kiistää kaikki syytteet. Myös Trump on kiistänyt väärinkäytökset ja väittänyt tutkintojen olevan poliittisia.

Tuoreista syytteistä päätti syyteharkintaa tekevä suuri valamiehistö. Kyseessä ovat ensimmäiset Manhattanin alueen piirisyyttäjän Cyrus Vancen ja New Yorkin osavaltion oikeusministerin Letitia Jamesin aloittamista tutkinnoista kummunneet syytteet. Tutkinnat aloitettiin jo kolme vuotta sitten.

Vance ja James lyöttäytyivät aiemmin tänä vuonna yhteen tutkiakseen Trumpin liiketoimintaa. Tätä ennen kumpikin oli edistänyt vuosien ajan omia tutkintojaan.

Jos Weisselberg tuomitaan matalan tason verorikoksesta, hän voisi asianajajien mukaan saada enintään vuoden mittaisen vankeustuomion. Syytteet voivat olla myös taktiikka, jolla pyritään painostamaan Weisselbergiä tekemään yhteistyötä syyttäjien kanssa. Tähän mennessä hän on torjunut syyttäjien pyrkimykset yhteistyöhön.

73-vuotias Weisselberg on ollut Trumpin yritysten palveluksessa lähes puoli vuosisataa.