Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntolainat kävivät toukokuussa kaupaksi kuin kuumille kiville – edellisen kerran vastaavaan yllettiin 13 vuotta sitten

Uusia asuntolainoja nostettiin toukokuussa poikkeuksellisen paljon, kertoo Suomen Pankki. Edellisen kerran vastaavaan yllettiin 13 vuotta sitten kesäkuussa 2008.

Toukokuussa uusia asuntolainoja nostettiin yhteensä 2,1 miljardin euron edestä. Suomen Pankin mukaan uusia asuntolainanostoja on tehty selvästi aikaisempia vuosia enemmän koko alkuvuoden ajan.

Tammi-toukokuussa uusia asuntolainoja nostettiin yli viidennes enemmän kuin vuosi sitten. Vuosi sitten huhti-toukokuussa asuntomarkkinoilla oli kuitenkin tavanomaista hiljaisempaa koronan vuoksi.

Uusien omistusasuntolainojen keskikorko oli toukokuussa 0,69 prosenttia ja uusien sijoitusasuntolainojen 0,86 prosenttia. Uusista asuntolainoista oli sijoitusasuntolainoja lähes kymmenen prosenttia.

Takaisinmaksuajaltaan pitkien yli 29 vuoteen ulottuvien lainojen osuus kaikista uusista asuntolainoista on edelleen kasvanut. Toukokuussa niiden osuus oli 13 prosenttia, kun vuosi sitten osuus oli yhdeksän prosenttia. Lähes kaikki uusista pidemmän takaisinmaksuajan asuntolainojen nostoista oli omistusasuntolainojen nostoja.

Asuntolainakannan kasvu kiihkeätä

Uusien omistusasuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 21 vuotta ja 10 kuukautta, ja vastaavasti uusien sijoitusasuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 18 vuotta ja 8 kuukautta.

Runsaiden nostomäärien ja pidentyneiden takaisinmaksuaikojen vuoksi asuntolainakannan vuosikasvu kiihtyi yli neljään prosenttiin. Asuntolainakannan vuosikasvu on ollut viimeksi yhtä nopeaa kahdeksan vuotta sitten toukokuussa 2013. Asuntolainakanta oli toukokuun lopussa 104 miljardia euroa.