Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kajaanin poliisiasemalla ammuttiin konepistoolilla konstaapelia käteen – syyttäjän mukaan asetta ja patruunoita ei tarkastettu ennen ampumista poliisin simulaatioharjoituksessa

Syyttäjä vaatii kahdelle poliisimiehelle tuntuvaa sakkorangaistusta tapauksesta, jossa maalimiehenä toiminutta konstaapelia ammuttiin käteen voimankäyttöharjoituksessa Kajaanin poliisiasemalla helmikuussa 2020.

Kouluttajana ja harjoituksen johtajana toiminutta ylikonstaapelia sekä harjoitukseen koulutettavana osallistunutta vanhempaa konstaapelia syytetään muun muassa törkeästä vammantuottamuksesta.

Kyse oli poliisin FX-simulaatioharjoituksesta, jossa oli tarkoitus käyttää vain FX-patruunoita sekä näiden käyttöä varten valmistetuilla konversio-osilla varustettuja ampuma-aseita.

Haastehakemuksessa kerrotaan, että ylikonstaapeli oli ottanut varastohuoneesta konepistoolin ja patruunat sisältäneen aselaukun ja luovuttanut sen koulutettavana olleelle vanhemmalle konstaapelille. Syyttäjän mukaan ylikonstaapeli oli luullut, että laukku sisältää konvertoidun aseen ja FX-patruunoita.

Kumpikaan poliisimies ei syyttäjän mukaan tarkastanut asetta tai patruunoita, joiden todellinen laatu olisi ollut katsomalla havaittavissa. Syyttäjän mukaan vanhempi konstaapeli ei tarkastanut niitä edes silloin, kun hän harjoitustilanteessa otti aseen laukusta, kiinnitti patruunoita sisältävän lippaan aseeseen, valmisteli aseen ja ampui laukauksen kohti maalimiehenä toimineen poliisin kättä.

Ammutun laukauksen jälkeen kävi ilmi, että konepistoolissa ei ollut kiinnitettynä konversiovarusteita ja lipas sisälsi niin sanottuja kovia virkapatruunoita. Laukaus osui poliisia kämmeneen ja aiheutti vakavan vamman.

Törkeän vammantuottamuksen ohella syyttäjä vaatii kahdelle poliisimiehelle tuomiota myös virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vaaran aiheuttamisesta.

Poliisit kiistävät syytteet

Syytetyt poliisit kiistävät kaikki syytteet ja vaativat niiden hylkäämistä.

Harjoituksen johtajana toimineen ylikonstaapelin mukaan onnettomuuden on täytynyt tapahtua siksi, että harjoitukseen tarkoitettu konvertoitu konepistooli oli ennen harjoitusta vaihtunut asehuoneessa niin sanotuksi kovaksi aseeksi. Hän sanoi tarkistaneensa aseet harjoituspäivän aamuna, jolloin kyseinen konepistooli oli hänen mukaansa ollut konvertoituna.

Syytetty ylikonstaapeli ei voi tarkemmin tietää, miten aseen vaihtuminen tapahtui, sanotaan hänen vastauksessaan käräjäoikeudelle. Vastauksen mukaan Kajaanin poliisiasemalla sekä tavallisia että konvertoituja aseita oli tapahtuma-aikaan säilytetty samassa asehuoneessa, johon oli pääsy kaikilla henkilökuntaan kuuluvilla. Ylikonstaapelin mukaan aseen vaihtuminen oli täysin ennalta arvaamaton ja yllättävä tapahtuma.

Vanhempi konstaapeli korosti vastauksessaan, että hän ei ollut koulutuksessa vastuuasemassa, vaan koulutettavana. Vanhemman konstaapelin mukaan hänen oli voitava luottaa siihen, että ase oli asianmukaisesti konvertoitu harjoitustilannetta varten. Se, että aseessa olikin kovia patruunoita, oli ennalta arvaamatonta. Myöskään koulutusta koskevissa määräyksissä ja ohjeissa ei ole nimenomaista määräystä siitä, että koulutettavan tulisi vielä erikseen tarkastaa harjoituksessa käytettävää asetta ennen koulutuksen alkamista, miehen vastauksessa sanotaan.

Jutussa luettiin syytteet viime torstaina, mutta Kainuun käräjäoikeus toimitti haastehakemuksen ja syytettyjen vastaukset tiedotusvälineille maanantaina. Käräjäoikeus antaa asiassa tuomion 9. heinäkuuta.