Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä- ja Itä-Suomessa sunnuntaina ukkoskuuroja – lämmin sää jatkuu ensi viikolla: "Loppua tälle lämpimälle säälle ei näy"

Juhannussunnuntaina maan etelä- ja itäosissa tulee iltapäivään painottuvia sade- tai ukkoskuuroja, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila. Hän arvioi, että kuuroja on luvassa eniten ehkä Tampereelta itään, Järvi-Suomeen, Itä-Suomeen ja Uudeltamaalta itään. Satakunta ja Pohjanmaa jäävät poutaisemmiksi.

Lämpötila nousee sunnuntaina verrattain korkealle ja hellelukemia mitataan ainakin etelässä monin paikoin.

– Kun ukkoskuuroja menee, niin tilapäisesti voi lämpötila laskea. Läntisissä maakunnissa Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosassa on aavistuksen viileämpää, mutta sielläkin päästään monin paikoin 20 asteen yläpuolelle, Jylhä-Ollila jatkaa.

Ilmatieteen laitos on antanut sunnuntai-iltapäivälle varoituksen voimakkaasta ultravioletti- eli uv-säteilystä maan eteläosiin. Varoitus on voimassa Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Kymenlaakson ja Ahvenanmaan maakunnissa kello 13–15.

Varoituksen mukaan suojaamaton iho saattaa palaa erityisesti suorassa auringonvalossa oleskeltaessa. Varoituksen mukaan uv-indeksin arvo on 6. Ilmatieteen laitos kertoo verkkosivuillaan, että auringolta on syytä suojautua, kun uv-indeksin arvo on 3 tai korkeampi.

Säätyyppi muuttuu alkuviikolla

Juhannusviikolla eri puolella Suomea riehuneet ukkoskuurot väistyvät alkuviikolla lopullisesti Venäjälle, sillä säätyyppi hieman muuttuu.

– Nyt mennään kuivempaan suuntaan, ja hyvin aurinkoisia päiviä ovat varsinkin maanantai ja tiistai. Edelleen on kesäisen lämmintä, ja lämpötila on 20–25 astetta alkuviikolla. Helleraja ylittyy edelleenkin monin paikoin alkuviikolla, sillä Etelä- ja Keski-Suomessa mitataan 25–26 astetta ja pohjoisessakin 20 astetta, Jylhä-Ollila sanoo.

Keskiviikkona tulee kuitenkin notkahdus lämpötiloihin. Jylhä-Ollilan mukaan on mahdollista, että silloin jäädään jopa alle 20 asteen, mutta toisaalta loppuviikoksi on luvassa taas lämpöä.

– Loppuviikolla, viimeistään viikonloppuna, hellelukemia tullaan mittaamaan laajasti, ja loppua tälle lämpimälle säälle ei näy. Heinäkuun ensimmäiset päivät tulevat olemaan aurinkoisia ja varsin lämpimiä. Ei välttämättä 30 astetta, mutta 25 astetta voi luvata varmuudella, Jylhä-Ollila lisää.

Sateet ovat ensi viikolla todella vähissä ja varsinkaan ukkosia ei ole.