Pääministeri Marinin mukaan Unkari on astunut "jonkin rajan yli" vähemmistöjä syrjivän lain myötä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on monen muun EU-johtajan kanssa yhtä mieltä siitä, että Unkari on astunut jonkin rajan yli vähemmistöjä syrjivän lain myötä.

Vähemmistöjen oikeuksista ja Unkarin laista keskusteltiin eilen EU-maiden johtajien huippukokouksessa. Muun muassa Hollannin pääministerin Mark Rutten ja Luxemburgin Xavier Bettelin on kerrottu sanoneen Unkarin pääministerille Viktor Orbanille, että tämä on ylittänyt rajan.

EU:ssa on herännyt huoli ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumisesta Unkarissa, sillä maan uusi laki käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa.

Marin muistuttaa, että kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet EU:n perussopimuksissa yhteisiin arvoihin.

Perussopimuksissa EU:n perustaksi luetaan ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vähemmistöihin kuuluvien oikeudet mukaan luettuina.

– On selvää, että EU-alueella jokaisen EU-kansalaisen perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia pitää täysimääräisesti kunnioittaa ja tältä osin rajan yli on menty, Marin sanoi huippukokouksen päätyttyä perjantaina.

Unkarin vastausta odotetaan

EU-komissio on lähettänyt kirjeen Unkariin ja vaatinut maalta selitystä. Marinin mukaan seuraavaksi odotetaan Unkarin vastausta komissiolle.

– Unkarin pääministerillä on tietenkin erilainen näkökulma siihen, kuten hän on julkisuudessa kertonut, mitä tämä tarkoittaa, Marin sanoi.

Unkarin pääministeri Orban väitti huippukokoukseen saapuessaan, ettei uudella lailla olisi mitään tekemistä homoseksuaalisuuden kanssa, vaan hänen mukaansa siinä on kyse lasten ja vanhempien oikeuksista. Orban ei ole aikonut vetää lakia takaisin.

Keskustelu yltyi tunteikkaaksi

EU-virkamies kuvaili huippukokouksessa käydyn keskustelun yltyneen ajoittain tunteikkaaksi. Julkisuuteen tihkuneiden tietojen perusteella osa EU-johtajista toi esiin henkilökohtaisia kokemuksiaan.

Marin kertoo, ettei hän itse nostanut keskusteluun henkilökohtaisia ulottuvuuksia. Marin on aiemmin julkisuudessa kertonut olevansa sateenkaariperheen lapsi. Hän toimii myös Helsinki Priden virallisena suojelijana.

Marin sanoo korostaneensa puheenvuorossaan perheiden ja ihmisten moninaisuutta.

– Kyse on nuorten, lasten oikeuksista kasvaa keneksi he haluavat, heidän identiteetistään ja sen kunnioittamisesta. Tietenkin myös heistä, jotka kasvavat sateenkaariperheissä, Marin sanoi.

Marinin mukaan pyrkimys siivota keskustelu moninaisuudesta pois kouluista tai muista paikoista on hyvin vahingollista lasten ja nuorten kannalta.

"Raha ratkaisee"

Marin muistuttaa, että huolestuttavaa kehitystä perusarvojen kunnioittamisen suhteen on nähty muuallakin EU:ssa, kuten Puolassa.

Pääministeri haluaa luottaa siihen, että keskustelu voi johtaa muutoksiin.

– Ratkaisun löytämiseen vaaditaan keskustelua, dialogia. Nyt tätä dialogia käydään komission ja Unkarin välillä.

– En näe, että sillä saavutetaan mitään, että suljemme ovia. Meidän pitää enemmin avata niitä, käydä keskustelua ja viedä eteenpäin yhteisiä eurooppalaisia arvoja.

Hän lisää, että oikeusvaltiomekanismin myötä EU:n rahankäyttö on nyt sidottu oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen, joten sillä voi olla myös vaikutusta tilanteeseen.

– On näin, että raha ratkaisee ja kyllä tätä kautta voimme saada tuloksia aikaiseksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi huippukokouksessa Orbanille, etteivät ruotsalaiset ole kiinnostuneita lähettämään rahaa maahan, joka käyttäytyy tuolla tavalla.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka