Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinilevää havaittu yhä enemmän sekä järvissä että merellä – Etelä- ja Keski-Suomessa helteinen sää on runsastuttanut sinilevän määrää järvillä, vain Lapissa sinilevää ei ole havaittu

Sinilevän määrä on lisääntynyt juhannusviikolla. Suomen ympäristökeskuksen mukaan levää on havaittu yhä enemmän sekä järvi- että merialueilla. Helteinen sää on vauhdittanut sinilevän kasvua etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa. Vain Lapissa ei ole tehty sinilevähavaintoja. Valtaosa havainnoista koskee edelleen kuitenkin vähäistä määrää sinilevää.

Etelä- ja Keski-Suomessa järvien pintalämpötilat vaihtelevat 18–24 asteessa. Lapissa ja Pohjois-Suomessa pintalämpötilat ovat pääosin 12–16 astetta. Pintavesien lämpötilat ovat järvillä 2–6 astetta ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa lämpimämpiä.

Sinileväinen vesi on riski ihmisille ja eläimille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sinilevää runsaasti sisältävään veteen on aina syytä suhtautua siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Yleisimpiä sinileväaltistuksen oireita ovat vatsaoireet eli pahoinvointi, mahakipu, ripuli ja oksentelu.

Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa sinileväisestä vedestä. Myös aikuisten kannattaa välttää sinileväisessä vedessä uimista. Jos epäilee, että on uinut sinileväisessä vedessä, uinnin jälkeen tulee peseytyä puhtaalla vedellä. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää löyly-, pesu- tai kasteluvetenä.

Levähavaintoja voi ilmoittaa Järvi-meriwikiin

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä kuka tahansa voi perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa levähavaintoja järviltä ja rannikkoalueilta. Järvi-meriwiki on verkkopalvelu, jota tuotetaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla ja tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia.