Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi varoittaa verkkopankkeja muistuttavista valesivustoista, suomalaiset menettäneet jo miljoonia euroja – "Valesivustoa voi olla jopa mahdotonta erottaa aidosta"

Poliisi varoittaa jälleen verkkopankkien käyttäjiä erehdyttävän aidon näköisistä valesivustoista, joilla kalastellaan verkkopankkitunnuksia.

– Verkkopankkia muistuttaville valesivustoille päätyy useimmiten joko pankin nimissä saapuneen teksti- tai sähköpostiviestin kautta tai hakukoneen hakutuloksista, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Teksti- tai sähköpostiviesteissä on rikollisen tekemä linkki, jonka kautta pyydetään kirjautumaan verkkopankkiin.

Huolestuttavaa näissä huijauksissa on, että valesivut saattavat poliisin mukaan nousta hakukonetuloksissa korkeammalle kuin pankin oikea sivusto.

Esimerkiksi Googlen tai Bingin kautta verkkopankkiaan hakeva saattaa päätyä helposti syöttämään tunnuksensa rikollisen ylläpitämälle sivulle. Rikollisen kirjauduttua uhrin tunnuksilla verkkopankkiin uhri saa pankiltaan kirjautumiseen liittyvän vahvistuspyynnön. Vahvistuksella uhri päästää rikollisen kirjautumaan verkkopankkiin.

– Valesivustot ovat taitavasti rakennettuja, ja niitä on usein vaikea tunnistaa huijaukseksi. Valesivustoa voi olla jopa mahdotonta erottaa aidosta, Petteri Laitila Keskusrikospoliisista (KRP) kertoo tiedotteessa.

– Petosten uhreiksi huomattiin ensin joutuvan erityisesti seniori-ikäisiä, mutta tekotavat kehittyvät jatkuvasti ja nyt uhreina on kaikenikäisiä, Laitila kuvailee.

Turvallisin keino asioida verkkopankissa on käyttää pankin mobiilisovellusta tai kirjanmerkiksi tallennettua aitoa sivustoa, poliisi muistuttaa. Aidolle sivustolle pääsee kirjoittamalla itse selaimen osoiteriville pankin verkkosivun osoitteen kokonaisuudessaan.

Poliisille on tehty tänä vuonna yli 360 pankkien nimissä tehtyihin petoksiin liittyvää rikosilmoitusta, joista noin puolet on tehty kesäkuun aikana. Tapausten rikosvahinko on ollut lähes viisi miljoonaa euroa.

Poliisi muistuttaa, että jos epäilee joutuneensa verkkopankkihuijauksen uhriksi, tulee ensin olla yhteydessä omaan pankkiin. Vasta sitten on tehtävä rikosilmoitus.

Poliisin mukaan kyse on laajemmasta ilmiöstä, sillä erilaisiin tietoverkkoavusteisiin petoksiin liittyviä rikosilmoituksia on tehty tänä vuonna jo yli 900. Näiden kaikkien rikosvahinko on ollut yhteensä yli 13,5 miljoonaa euroa.

– Pankkien nimissä tehtyjen huijausten lisäksi petoksia tehdään esimerkiksi eri yritysten nimissä, KRP:n Laitila kertoo tiedotteessa.