Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helteet vauhdittavat taas viilennyslaitteiden myyntiä – myyjien mukaan varastot on täytetty hyvissä ajoin

Hellesäät ovat saaneet sisäilmaa viilentävien laitteiden ja tuulettimien kaupan käymään kuumana. Monet laitteita tarjoavat ketjut ovat osanneet varautua helteisiin täyttämällä ajoissa varastonsa. Edellisten kesien trendi viilennyslaitteiden myynnin kasvusta näyttää jatkuvan, jos tänäkin kesänä helteitä riittää.

Viimeaikaiset kesähelteet ovat vauhdittaneet Powerin viilennyslaitteiden myyntiä, kertoo myyntipäällikkö Ari-Pekka Pulkkinen.

– Melkoista hullunmyllyä on ollut etenkin nyt viikon verran. Perinteisempiä tuulettimia on myyty jo toukokuun loppupuolelta asti, mutta viimeisen viikon aikana ilmastointilaitteet ja ilmanviilentimet ovat entistä suuremmissa määrissä astuneet mukaan kuvaan, Pulkkinen kertoo.

Erityisesti ilmanviilentimet, jotka puhaltavat huoneilmaa kylmän veden läpi, ovat kasvattaneet Pulkkisen mukaan suosiotaan viime vuosina ja tänäkin vuonna.

Gigantin myyntijohtajan Niko Sandströmin mukaan erityisesti poistoputkella varustettuja ilmastointilaitteita myydään tällä hetkellä isoja määriä. Sandströmin mukaan asiakkaiden mielenkiinto on siirtynyt enenevissä määrin parempiin laitteisiin.

– Ei haluta ostaa sitä halvinta mahdollista, vaan vähän tehokkaamman ja fiksumman laitteen kuin aikaisemmin.

Kuluttajille alkaa olla laitteen jäähdytystehon lisäksi muut ominaisuudet yhtä tärkeitä, kuten laitteen design.

Myynti riippuu helteiden kestosta

Sekä Bauhausissa että Powerissa viilennyslaitteiden myynti on ollut viime vuoden vastaaviin aikoihin verrattuna suurempaa. Vuodet eivät ole kuitenkaan täysin vertailukelpoisia kesän alkuvaiheessa, sillä myyntiin vaikuttavien hellejaksojen ajankohdat vaihtelevat vuosittain.

Pulkkisen mukaan kovin kausi lähtee usein liikkeelle, kun hellejakso on jatkunut jo hetken, asunnot alkavat lämmetä eikä yöaikaan asuntoa saa viileäksi.

– Tulevia säitä kun katsoo, niin oletettavaa on, että myynti tulee jatkumaan tästä eteenpäinkin, arvioi Pulkkinen.

Viilennyslaitteiden myyntiin on tänä vuonna varauduttu ajoissa.

Sandströmin mukaan Gigantti on varautunut siihen, että laitteita myydään viime vuotta enemmän.

– Tavaraa on varastot täynnä. Niidenkin lisäksi lisää on tulossa, Sandström kertoo.

Bauhausin varastot ostettiin täyteen jo alkuvuodesta, ja kaikkia valikoimassa olevia malleja on vielä tarjolla.

– Mikäli hellejakso jatkuu pidempään, suosituimmat mallit tulevat kyllä loppumaan jossain vaiheessa hellejakson jatkuessa, kertoo Bauhausin talousjohtaja Ansu Saarela.

Powerin viilennyslaitteet tulevat Pulkkisen mukaan riittämään helposti, jos kysyntä on viime vuoden tasoa. Myymälöissä varastotilanne on tällä hetkellä hyvä, ja Ruotsin keskusvarastolla on reservi, mistä myymälöihin saadaan täydennystä muutamassa päivässä. Kelit tulevat kuitenkin paljolti määrittämään, riittääkö tavaraa koko kesäksi.

– Määrä, minkä olemme tilanneet tälle vuodelle, on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Ei haluta joutua myymään ei oota, Pulkkinen kertoo.

Ilmalämpöpumppujen asentajista pulaa

Bauhaus, Gigantti ja Power myyvät myös ilmalämpöpumppuja ja tarjoavat samalla ulkoistettua asennuspalvelua.

Bauhausin Saarelan mukaan viime vuosien trendinä on ollut, että viilennystä tarjoavien ilmalämpöpumppujen myynti jakautuu tasaisemmin ympäri vuoden.

– Asiakkaat eivät välttämättä ole enää tehneet ostopäätöstä viime hetkellä. On tiedostettu, että vuoden päästä kesä tulee uudestaan, Saarela kertoo.

Kesän ilmalämpöpumppujen ostossa suurin tekijä ei ole tuotteiden riittävyys. Vapaiden ilmalämpöpumppujen asentajien määrät vaihtelevat paikkakunnittain.

– Asennus on tällä hetkellä, niin kuin joka kesä, markkinoiden suurin pullonkaula. Laitteita kyllä olisi, mutta vapaana olevia asentajia ei välttämättä joka paikassa kovin nopeasti saa, Gigantin Sandström kertoo.

Ilmalämpöpumppujen vuosimyynti on viiden viime vuoden aikana lähes kaksinkertaistunut. Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen tilastojen mukaan ilmalämpöpumppuja myytiin sekä vuonna 2019 että 2020 noin 80 000 kappaletta vuodessa. Vuonna 2018 vastaava luku oli noin 60 000 ja vuonna 2017 noin 45 000 kappaletta.

Vuoden korkein lämpötila mitattiin Varkaudessa, kun elohopea kipusi 31,1 asteeseen – erittäin tukalasta helteestä varoitetaan Itä- ja Etelä-Suomessa

Varkaudessa mitattiin vuoden ennätyslämmöt – Jaetulla kakkossijalla oli kolme paikkakuntaa, joista yksi sijaitsee Pohjois-Savossa