Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin hallituskriisi kärjistyy – vasemmistopuolue hylkää Stefan Löfvenin kompromissiehdotuksen

Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin ehdottama kompromissiratkaisu maan hallituskriisiin ei missään nimessä kelpaa vasemmistopuolueelle, vaan puolue aikoo äänestää Löfvenin hallituksen epäluottamuksen puolesta maanantaina aamupäivällä. Ilmoitus merkitsee, että Löfvenin hallitus kaatuu, ellei vasemmistopuolue loppumetreillä käännä kelkkaansa.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar sanoi tiedotustilaisuudessa, että puolue on hallituskauden aikana osoittanut "täysin yli-inhimillistä" kompromissivalmiutta, mutta on nyt menettänyt luottamuksensa Löfveniin.

Löfven ehdotti aiemmin yhdessä keskustapuolueen johtajan Annie Lööfin kanssa, että kiistan osapuolille eli vuokralaisten ja kiinteistönomistajien edustajille tarjottaisiin syyskuuhun asti aikaa neuvotella ratkaisu vuokrasääntelyn keventämisestä.

Tiedotustilaisuudessa Dadgostar totesi, että Löfvenin ehdottama neuvotteluasetelma olisi epäreilu, sillä kiinteistöomistajilla ei olisi mitään kannustinta tehdä myönnytyksiä vuokralaisille. Vasemmiston mukaan ehdotus uhkaa nostaa vuokria. Dadgostarin mielestä Löfvenin olisi lisäksi ennen kompromissiesityksen tekemistä pitänyt pyytää osapuolilta suostumus neuvotteluihin.

– Minusta on epäasiallista ja sopimatonta, että hallitus tällä tapaa pelaa poliittista peliä näin vakavassa tilanteessa. Tässä tilanteessa meillä ei ole luottamusta pääministeriin, Dadgostar ilmoitti.

Hallituksen äänet eivät riitä

Löfvenin vähemmistöhallituksen luottamus joutuu puntariin sen jälkeen, kun vasemmistopuolue, ruotsidemokraatit, maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit ilmoittivat torstaina äänestävänsä epäluottamusta Löfvenille. Kriisi alkoi, kun vasemmistopuolue ilmaisi tyytymättömyytensä hallituksen tilaamaan mietintöön uusien vuokra-asuntojen vuokrasääntelyn keventämisestä. Asia on kirjattu 73-kohtaiseen hallitussopimukseen, jonka nojalla keskusta ja liberaalit tukevat Löfvenin hallitusta.

Löfvenin hallituksen sosiaalidemokraateilla ja ympäristöpuolueella on vähemmistö valtiopäivillä, mutta keskustapuolue ja liberaalit ovat tukeneet hallitusta joissain kysymyksissä. Näistä keskustapuolue on myös kannattanut vuokrasäännöstelyn purkamista.

Uusia asuntoja koskevien vuokrien määräytymisen uudistamisesta ei ole vielä olemassa hallituksen esitystä vaan vasta mietintö, joka on lausuntokierroksella.

Löfven nimitti kriisiä teatteriksi

Löfven totesi, ettei ymmärrä Dadgostarin kritiikkiä. Hallitussopimukseen puuttumisen tämän vaatimalla tavalla hän torjui.

– Jos antaa osapuolten etsiä ratkaisua, kyse ei ole poliittisesta teatterista, hän sanoi Dagens Nyheterin mukaan.

Löfven toisti tiedotustilaisuudessa myös aiemman kritiikkinsä hallituskriisin luomisesta keskelle koronapandemiaa.

– Ruotsin laittaminen keskelle vaikeaa poliittista kriisiä tässä tilanteessa ei ole sitä, mitä maamme tarvitsee, hän sanoi.