Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heinolassa mitattiin 30 astetta lauantai-iltapäivänä – alkuviikosta voivat paukkua jopa ennätykset

Suomeen saapunut lämmin ilmamassa on nostanut lämpötilan tänään 30 asteeseen, kertoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Heinolassa mitattu 30,1 asteen lämpötila on kuluvan kesäkuun korkein. Vuoden tähän mennessä korkein lämpötila mitattiin kuitenkin jo toukokuussa, jolloin Ilomantsissa raportoitiin 30,8 asteen helteestä.

Huomenna sunnuntaina hellelukemia mitataan maan etelä- ja itäosista. Kylmä rintama liikkuu pohjoisemmaksi ja korkeita lämpötiloja mitataan eteläistä Lappia myöten.

Vanha kesäkuinen lämpöennätys mitattiin vuonna 1935, jolloin elohopea kiipesi Ähtärissä 33,8 asteeseen. Meteorologin mukaan ennätystä lähestytään viikonvaihteessa.

– En menisi poissulkemaan lämpöennätyksen rikkoutumista. Sanoisin, että jos se menee rikki, se tapahtuu Itä- tai Kaakkois-Suomessa alkuviikosta, Valta sanoo.

Lämpöä riittää todennäköisesti juhannukseen asti

Suomen ylle virrannut lämmin ilmamassa on meteorologin mukaan kotoisin eteläisestä Euroopasta. Ilmamassa on asettunut erityisesti itäisen Suomen ylle. Lämpö ja kosteus ruokkivat myös ukkoskuuroja.

– Juhannuksen lähestyessä saattaa tulla kuurosateita, jotka voivat olla varsin voimakkaitakin. Niiden ennustaminen on kuitenkin hankalaa.

Hellevaroitukset jatkuvat juhannusviikon alkuun, mutta ensi viikonloppua kohden epävarmuus kasvaa. Voimakkaatkin ukkoskuurot näyttävät meteorologin mukaan mahdollisilta.

– Melko varmaa on, että viikko jatkuu lämpimänä, mutta miten lämpimänä, siitä on vähän epävarmuutta. Idässä ja kaakossa lämpö todennäköisesti pysyy, siellä se lämpimin ilmamassa majailee, hän sanoo.