Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Meksikon pääkaupungin tuhoisan metroturman syynä rakennusvirheet

Meksikon pääkaupungissa 26 ihmisen hengen toukokuussa vaatineen metroturman syyksi ovat osoittautuneet rakennusvirheet. Virheet paljastuivat ylikulkusillasta, raportoitiin keskiviikkona paikallista aikaa julkaistussa selvityksessä.

Virheitä oli tehty ainakin huonosti suoritetussa hitsauksessa, pulttikiinnityksessä ja erityyppisten betonien käytössä. Asiantuntijat löysivät myös muodonmuutoksia ja murtumia sillan romahtaneen osan palkeissa.

Tuhoisa turma sattui, kun metrosilta romahti alla olevalle tielle. Sillalla oli romahtamishetkellä metrojuna, joka syöksyi maahan.

Suurkaupunki Mexicossa 3. toukokuuta sattunut turma aiheutti kuolemien lisäksi monen ihmisen loukkaantumisen. Onnettomuus sattui kaupungin uusimmalla metrolinjalla, joka avattiin vuonna 2012.

Myös syyttäjät tutkivat metroturmaa. He eivät ole vielä julkaisseet havaintojaan.

Meksikon pääkaupungin metroa käyttävät päivittäin miljoonat ihmiset.

Metroturmia sattunut ympäri maailmaa

Tuhoisat metro-onnettomuudet eivät ole ennenkuulumattomia. Esimerkiksi vuoden 2014 heinäkuussa ainakin 22 ihmistä kuoli ja yli 200 loukkaantui Venäjällä, kun metrojuna syöksyi raiteiltaan Moskovassa ruuhka-aikaan. Vuoden 2006 heinäkuussa Espanjassa kuoli 43 ihmistä ja loukkaantui 39, kun ylinopeutta ajanut metrojuna syöksyi niin ikään raiteiltaan Valenciassa.

Yhdysvalloissa kuoli vuonna 2009 yhdeksän ihmistä ja loukkaantui yli 70, kun kaksi metrojunaa törmäsi toisiinsa Washingtonissa. Vuonna 1977 Chicagossa kuoli puolestaan 11 ihmistä ja loukkaantui yli 200, kun juna tippui kadulle toisen junan törmättyä siihen.

Etelä-Koreassa kuoli vuoden 2013 helmikuussa 198 ihmistä, kun itsemurhaa yrittäneen miehen sytyttämä tulipalo tuhosi kaksi metrojunaa. 147 ihmistä loukkaantui. Azerbaidzhanissa syttyi vuonna 1995 niin ikään tuleen metrojuna kahden aseman välillä. Pääkaupunki Bakussa tapahtuneessa turmassa kuoli 292 ihmistä ja loukkaantui 168.

Myös Meksikon pääkaupungissa on aiemminkin sattunut lukuisia ihmisiä surmannut metro-onnettomuus. 23 kuoli ja 55 loukkaantui vuonna 1975, kun kaksi junaa törmäsi toisiinsa.