Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avit: Riittävä turvaväli kesäkuun tapahtumissa on tapauskohtainen – vastuu on aina järjestäjällä

Riittävä turvaväli kesätapahtumissa on tapauskohtainen, kertoivat aluehallintovirastot (avit) tapahtuma-alan toimijoille perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Tapahtumajärjestäjiä avien ohjeistus riittävistä turvaväleistä hämmensi.

Riittävän turvavälin etäisyyttä tulee Pohjois-Suomen aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikosken mukaan arvioida tapahtumakohtaisesti. Järjestäjiä kehotetaan keskustelemaan riittävistä turvaväleistä kunnan tartuntatautilääkärin kanssa jokaisen yleisötapahtuman kohdalla.

Lisäksi kiihtymis- ja leviämistasoilla järjestettävissä ulkotapahtumissa on huolehdittava, että asiakkaalla on istumapaikka.

Avit painottivat järjestäjien vastuuta tapahtumien koronarajoitusten toimeenpanossa. Tapahtumakävijät ohjeistetaan välttämään ihmisryppäiden muodostamista, mutta asiakas tekee päätöksen lähikontaktista halutessaan itse. Seurueena tapahtumaan osallistuvat voivat kuitenkin oleskella läheisemmissä tunnelmissa.

– Laki edellyttää, että etäisyyden pitämiseen tulee olla mahdollisuus, Hirvikoski sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Lohkoilla suuriakin tapahtumia

Valtaosa maakunnista on perustason rajoitusten piirissä. Perustasolla tapahtumien osallistumismäärää ei rajoiteta, mutta järjestäjien on edelleen huomioitava tartuntatautilain mukaiset hygieniavaatimukset. Lähikontaktien välttämisvelvoite poistuu, mutta riittäviin etäisyyksiin kannustetaan.

Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla tapahtumat saavat ulkotiloissa ylittää 50 henkilön rajan, mutta osallistujilla on oltava mahdollisuus välttää lähikontakteja.

Leviämisvaiheessa on voimassa 10 henkilön kokoontumisrajoitus sisätiloissa ja 50 henkilön rajoitus ulkotiloissa. Yleisömäärää voidaan kuitenkin kasvattaa jakamalla tapahtumakävijöitä erillisiin lohkoihin.

Suuriakin tapahtumia voi siis järjestää leviämisalueilla, mutta yleisö tai asiakkaat on jaettava 50 henkilön lohkoihin siten, etteivät ne ole toistensa kanssa missään kontaktissa. Myös kaikkien tapahtuman palveluiden tulee toimia erillisinä omissa lohkoissaan.

Rajoitukset koskevat vain kesäkuuta, sillä ohjeistukset annetaan kuukaudeksi kerrallaan.

Avit eivät käsittele tapahtumien lupia, vaan luvan tapahtuman järjestämiseen myöntää poliisi.