Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-parlamentti hyväksyi biodiversiteettistrategian ja haluaa lisätä metsien suojelua

Euroopan parlamentti on hyväksynyt kantansa EU:n biodiversiteettistrategiaan, joka viitoittaa unionin toimia luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja luontokadon estämiseksi.

Strategian puolesta äänesti 515 europarlamentaarikkoa ja sitä vastaan 90. Poissa oli 86.

Strategian yhtenä keskeisenä tavoitteena on, että EU:n maa- ja meripinta-alasta pyritään suojelemaan 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Metsiin liittyvät maininnat jakoivat näkemyksiä parlamentin käsittelyssä. Esimerkiksi yksi metsätalouden roolia korostanut muutosesitys meni läpi kahden äänen enemmistöllä, äänin 338–336.

Vihreiden Ville Niinistön mukaan parlamentti hyväksyi kuitenkin ympäristövaliokunnan tekemät keskeiset esitykset luonnonsuojelutavoitteista. Hän on tyytyväinen siihen, että metsien suojelu sai tukea parlamentista.

– Europarlamentti sitoutui päätöksessään siihen, että EU-maiden tulisi suojella 30 prosenttia maa- ja meripinta-alasta vähintään osittaisilla suojelupäätöksillä vuoteen 2030 mennessä. Tiukan lakisääteisen suojelun piiriin on saatava 10 prosenttia pinta-alasta. Samalla parlamentti vetosi voimakkaasti vanhojen metsien täyden suojelun puolesta, Niinistö toteaa tiedotteessaan.

Keskustan Elsi Katainen pitää strategian lopputulosta ristiriitaisena. Hän äänesti lopullisessa äänestyksessä strategiaa vastaan, koska hän piti monia ympäristövaliokunnan esityksistä pulmallisina metsä- ja maatalouden kannalta.

– Äänestyksessä läpi menivät ympäristövaliokunnan tiukat vaatimukset rajoituksista metsien käytölle sekä sitovat kansalliset tavoitteet metsien ennallistamiselle ja suojelulle ja myös toive uudesta EU-tason sitovasta biodiversiteettilaista, vaikka toimivalta näissä asioissa kuuluu jäsenmaille jopa tämän mietinnön mukaan, Katainen sanoo tiedotteessaan.

Keskeisiä esityksiä tulossa

Komissio esitteli strategian luonnon monimuotoisuudesta viime vuonna, ja EU:n jäsenmaat ovat jo ehtineet ottaa siihen kantaa. Strategia liittyy EU:n vihreän kehityksen ohjelmaan.

Lähemmäs käytäntöä päästään jo tänä kesänä, kun komissio julkistaa suuren lakipaketin, joka sisältää muutoksia muun muassa EU:n ympäristö- ja energialainsäädäntöön.

Heinäkuussa esiteltävät lakiesitykset vaikuttavat suoraan siihen, millaisia toimia eri puolilla Eurooppaa on tehtävä, jotta EU-maat saavuttavat ilmastotavoitteensa päästöjen vähentämisestä.

Suomelle keskeiset metsäkysymykset ovat siis tiiviisti esillä tulevina viikkoina ja kuukausina. Komissiolta odotetaan muun muassa päivitystä maankäyttöä ja metsäsektoria koskevaan lulucf-asetukseen. Heinäkuun lopulla on tulossa myös komission metsästrategia.